İnsan faaliyetleri yüzünden türlerin sayısının git gide azaldığı günümüzde biyolojik çeşitliliğin önemine dikkat çekmek için her yıl 22 Mayıs, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü olarak kutlanıyor.
BM Genel Kurulu kararıyla 2001 yılından bu yana her yıl 22 Mayıs, Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü olarak kutlanıyor. Biyolojik çeşitliliğin korunması için uluslararası hukuki bir belge olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 25 yıldır uygulamada.
Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi
Biyolojik çeşitliliğin korunması, biyolojik çeşitlilikten sürdürülebilir olarak faydalanılması, genetik kaynakların kullanımıyla ortaya çıkan faydaların adil ve hakkaniyetli olarak paylaşılması konularında uluslararası hukuki belge olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, 1992 yılında Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde düzenlenen Yeryüzü Zirvesi’nde 150 ülke tarafından imzalandı.
4 Temmuz 1993’e kadar imzaya açık tutulan ve o tarihte katılan ülke sayısı 168’e çıkan sözleşme, 29 Aralık 1993’de Birleşmiş Genel Kurulu’nda görüşülerek yürürlüğe girdi. Bu yıl 25. Yıldönümü kutlanan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, 196 ülke tarafından onanmış bulunuyor.
Özellikle sürdürülebilir kalkınma ve gelişme kavramları üzerine odaklanan Sözleşme; hayvan, bitki, mikroorganizma çeşitliliği ve bunların ekosistemlerinin ötesine geçerek, insanların gıda, güvenlik, barınma, ilaç, sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşama haklarını da dikkate alarak sürdürülebilirliği daha geniş bir perspektiften ele alıyor.
Türkiye, biyolojik çeşitliliğin korunmasını, sürdürülebilir kullanımını ve genetik kaynakların kullanımından doğan faydaların adil bir şekilde paylaşılmasını amaçlayan Sözleşmeyi, 14 Mayıs 1997’de onaylayarak taraf ülkeler arasına katıldı.
Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü
BM Genel Kurulu, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi hakkında halkın eğitilmesi ve sözleşmenin uygulanması konusunda farkındalık sağlamanın önemine dikkat çekmek amacıyla, 20 Aralık 2000 tarihinde aldığı kararla, 22 Mayıs gününü Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü ilan etti.