x
Menü
TR − TL
Dil & Para Birimi
Geri
Hesabım
Şifremi Unuttum
Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey
09.09.2024

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey

İpeksi tüyleri ve zarif görünümleri ile büyüleyen Ankara kedisi, kediler ülkesi olarak bilinen ülkemizin hazinelerinden biri. Farklı renkte gözleri ile Van Kedileri ile karıştırılan bu kediler, Van kedileri ile aynı soydan gelen kuzenleridir. Soylu görünümlerine rağmen, Ankara kedileri oldukça yaramaz ve oyuncu bir kedi türüdür. Ayrıca sahiplerine ve evlerine bağlılıkları da etkileyicidir. Hayvanat bahçesinde yetiştirilen tek kedi türü olmaları ile ünlüdürler. Blog yazımızda bu tatlı kedilerin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz. Bu kedilerden birini ailenize katmayı düşünüyorsanız kesinlikle okumadan geçmeyin. 

Ankara Kedisi Özellikleri

ankara kedisi özellikleri

Angora kedisi olarak da bilinen bu kediler oyuncu yapıları ile birlikte zeki bir kedi türüdür. Bunun yanında yaramaz yapıları ile evin şımarık çocuğu gibi davranırlar. Dolap kapaklarını açmak, masadan eşyaları düşürmek gibi yaramazlıkları ile meşhurlardır. Özellikle evdeki diğer evcil hayvanlara karşı baskın olmayı isterler. Özellikle çocuklu ailelere güzel bir şekilde uyum sağlayarak mutlu bir hayat sürebilirler. Bu tatlı kediler, sağlıklı bir hayat sürdüklerinde 4 kilograma kadar ağırlığa ulaşabilirler. Burundan kuyruğa uzunlukları ise 56 cm'e kadar çıkabilir. Boyutlarını ve ağırlığını incelediğimizde orta boy bir kedi türü olduklarını söyleyebiliriz. Ankara Hayvanat Bahçesi'ndeki Ankara kedileri ise biraz daha iri olabilir. Kafaları küçük, yuvarlaktır ve geniş yerleşimli kulakları vardır. Okşadığınızda ipeksi bir yaratan tüyleri uzun denebilecek boyuttadır ve genellikle beyaz renkte olsalar da lavanta veya çikolata renginde de olabilir. Bu tüylerin desenleri ise başta tekir ve tek renk olmak üzere bir çok farklı desendedir. Van kedileri ile karıştırılmalarına neden olan göz renkleri ise bir çok farklı kombinasyonda gelebilir. Açık mavi, safir, zümrüt ve yeşil-altın gibi renkler en çok görülenlerdir. Özellikle iki farklı renkte gelen gözler Ankara kedilerinin ilginç özelliklerindendir. Bu mükemmel kediler 15 yıla kadar yaşabilirler ve hipoalerjenik bir tür değillerdir. Hem büyüleyici fiziksel özellikleri, hem de sağlıklı yapıları ile ailenize kattığınızda evin tatlı bir üyesi olacaklardır.

Ankara Kedisi Tarihi

ankara kedisi tarihi

İnsanlar tarafından çaprazlanarak oluşturulan cins kedilerin aksine, Ankara kedileri tamamen doğal olarak yetişmiş bir ırktır. 15. yüzyılın başlarında ülkemizde ortaya çıktıkları bilinir. Bu kedilerin asıl kökeninin ise Afrika vahşi kedisinden gelir. Ankara'nın sert iklimiyle birlikte mutasyon geçirerek ipeksi uzun tüyleri ortaya çıkmıştır. Ankara'nın ayazına ancak uzun bir tüy yapısıyla uyum sağlayabilmişlerdir. Çoğunlukla görülen kar beyazı Ankara kedileri, Ankara'nın karlı dönemlerinde gizlenerek soylarını devam ettirmişlerdir. Bununla birlikte Ankara kedisi, Hz. Muhammed'in de kedisi olarak bilinir. Onun bu kedileri çok sevdiği ve cübbesinin üzerinde uyuyan bir Ankara kedisini rahatsız etmemek için cübbesini kestiği rivayet edilir. Ankara kedileri hakkında ilk yazılı kaynak ise 16. yüzyıl Fransa'sına uzanır. Özellikle bu dönemde Avrupa'da bu kediler popüler hale gelmiş ve dünyaya yayılmaya başlamışlardır. 19. yüzyılın sonlarında ise kedi gösterilerinde sergilenmeye başlanarak popülerlikleri artmıştır. Bu popülerlik etkisini olumsuz göstermiş ve ırkın nüfusunun azalmasına neden olmuştur. Bu dönem İran'lı yetiştiriciler, İran kedileri ile Ankara kedilerini çok fazla meleşlemişlerdir. Bu nedenle bu ırk, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Bunun üzerine Ankara Hayvanat Bahçesi'nde bir yetiştirme programı başlatılarak ırk korunmaya alınmıştır. 1950'lerde NATO görevlisi Amerikan askerleri Ankara kedilerine hayran kaldılar ve hayvanat bahçesinden 2 adet kedi alarak Amerika'ya götürdüler. Bu kediler Amerikan Ankara Kedileri'nin temelini oluşturdu. 1968 yılına gelindiğinde ise, uluslararası kedi otoriteleri bu ırkı tanıdı ve 1978 yılında ise ırk standartları tescil edildi. Şuan Türkiye'de bir çok evin yaramaz çocuğu olmalarının yanında, Ankara Hayvanat Bahçesi'nde de ziyaret edilebilirler. 

Ankara Kedisi Bakımı

ankara kedisi bakımı

Ankara kedisi her ne kadar bakımı zor olmayan bir kedi olsa da uzun tüyleri ve enerjik yapıları nedeniyle bildiğimiz tekirlere göre daha fazla bakıma ihtiyaç duyar.

Şık ve lüks görünümlü tüylerinin bakımı diğer uzun tüylü kedilere göre basittir. Alt katmanı olmayan tüyleri tüy bakımını kolaylaştırır. Tek katmanlı tüyleri olduğu için düğümlenme ve sararma durumları daha az görülür. 2 yaşına kadar bu tüyler uzamaya devam eder. Haftada bir kez kaliteli bir kedi tarama fırçası ile tüylerini taramanız tüy bakımı için yeterli olacaktır. Her ne kadar tüyleri fazla bakım istemese de, diğer kedilere göre fazla tüy dökerler. Bir Ankara kedisini ailenize katmak istiyorsanız, evde beyaz tüyler olmasına alışmanız gerekiyor. Haftalık tüy bakımlarında kulak ve göz çevresindeki kirlenmeleri de incelemelisiniz. Burada biriken gizli kirler, enfeksiyonlara yol açabilir.

Bunun yanında çoğu kedinin aksine Ankara kedileri suyu severler ve doğal yüzücülerdir. Tüylerinin kirlendiğini düşündüğünüzde ona kolayca banyo yaptırabilirsiniz. Özellikle küvetiniz var ise içinde yüzerek oynamayı seveceklerdir. Tüm kedilerde olduğu ağız ve diş bakımı Ankara kedileri için de önemlidir. Kediler diğer tüm canlılardan fazla diş hastalıklarına yatkındırlar. Bu nedenle en az haftada bir kez dişlerini fırçalamanız önemlidir. Kedinizin diş bakımı için gereken diş macunu ve fırça gibi ürünleri Mamacı Teyze üzerinden temin edebilirsiniz. Diş bakımının yanında kendilerinin temizleyemediği kulak içlerine de bakım yapmanız önemlidir. Haftalık tüy ve diş bakımını yaparken kulaklarının içini de kontrol edin. Döküntü, kir ve enfeksiyon belirtilerini kulağı zedelemeden açarak inceleyin. Kulaklarının içi kirliyse bir parça pamuk ile fazla bastırmadan kulaklarının içini temizleyin. İnsanların kullandığı kulak temizleme cubuklarını kesinlikle hiçbir kedi üzerinde kullanmayın. Bununla beraber tırnaklarını da uzadıkları zaman etli kısmını zedelemeden kedi tırnak makası ile kesmelisiniz.

Yüksek enerji seviyesine sahip ve yaramaz Ankara kedileri, günlük 15 ile 30 dakika arasında egzersize ihtiyaç duyarlar. Etkileşimli ve farklı kedi oyunları ile oynamak enerjilerini atmalarını sağlayacaktır. Oyuncaklardan hızlı sıkılmazlar ve farklı farklı bir kaç tür oyuncak Ankara kediniz için yeterli olacaktır. Mesela bir kedi oltası ve kedi topu onları uzun süre eğlendirebilir. Bununla beraber afrika kedilerinden gelen içgüdüleri nedeniyle yüksek yerlerde olmayı severler. Evinizde öğlen güneşini iyi şekilde alan bir noktaya kedi ağacı konumlandırmak hem içgüdülerini doyurur hem de keyifli öğlen uykusu çekmelerini sağlar. Ayrıca dışarıdaki kuşları da bu pozisyondan izleyerek mutlu olabilirler. Kedi ağacının yanında tırmala direkleri de evde koltukları tırmalamalarının önüne geçer. Ankara kediniz dışarda olmayı sever fakat dışarda sizin denetiminiz olmadan zaman geçirmeleri sağlıklı değildir. Diğer çoğu kedi türünün aksine bu kediler yalnız kalmayı sevmezler ve sosyalleşmeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yalnız yaşıyorsanız ve başka bir evcil hayvanınız yok ise Ankara kedisi sizinle mutlu olamayacaktır. Veterinerler ve cins uzmanları Ankara kedilerinin aileleri ile güçlü bağ kurduklarını fakat bir kişiye ayrıca bağlanmayı tercih ettiklerini söylerler. 

Çocuklarla doğru şekilde sosyalleştirildiklerinde gayet iyi anlaşırlar fakat küçük çocukları uzun tüylerini ve kuyruklarını çekmemek konusunda uyarmak gerekir. Ayrıca yine uygun şekilde sosyalleştirilirlerse diğer kediler ve hatta köpekler ile de iyi şekilde geçinebilirler. 

Ankara kedinizin beslenme rejimini belirlerken yaşı, cinsiyeti, kısırlaştırılma durumu ve aktivite seviyesini göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz. Her halükarda kaliteli proteinler içeren, N&D gibi güvenilir markaların kuru kedi mamalarını tercih etmeniz sağlıklı bir hayat sürmeleri için önemlidir. Günlük beslenmesini az ve doyurucu miktarlarda kuru mamalar ile sağlamalısınız. Haftada bir veya iki kez yaş mama ödülleri ile onları şımartabilirsiniz fakat yaş mamaları ana diyetleri haline getirmemelisiniz. Bu şekilde kaliteli bir beslenme obezitenin önüne geçer, ipeksi tüylerinin sağlığını ve dişlerinin sağlığını korur. 

Ankara Kedisi Sağlığı

ankara kedisi sağlığı

19. yüzyıl ve öncesinde uzun bir süre Ankara kedilerinin sağır oldukları düşünülmüştür. Bu tamamen doğru değildir fakat sağırlık bu kediler arasında yaygındır. Beyaz tüy ve mavi göz kombinasyonunu oluşturan genlerin işitme ile bir bağlantısı olduğu bilinir. Bu nedenle mavi gözlük beyaz Ankara kedilerinin sağır olma olasılığı daha yüksektir. İlginç bir şekilde bu durum, tek gözü mavi olan çift göz renkli kedilerde de görülebilir. Sadece mavi rengin olduğu tarafta işitme kaybı ortaya çıkabilir. 

Yavru Ankara kedilerinde görülen Ataksi adı verilen kalıtsal bir hastalık ise nadir olarak ortaya çıkar. Ataksiden etkilenen yavrular titreme hareketleri sergilerler ve yetişkinlik dönemlerine ulaşamazlar.

Ankara kedilerinde nadir görülen bir başka hastalık ise hipertrofik kardiyomiyoptidir. Genellikle 2-6 yaşları arasında ortaya çıkan bu kalp raahtsızlığı, erkek kedilerde daha fazla görülür. Bu hastalık bir nebze olsa da kontrol edilebilir fakat, kalp yetmezliği yaşanması kaçınılmazdır. Kalp yetmezliği başladıktan sonra maksimum 1 sene içinde malesef ölüm yaşanır. Bununla beraber böbrek hastalıkları da Ankara kedilerinde görülebilir ve su ihtiyaçlarının doğru şekilde karşılanması bu hastalığın önüne geçmekte önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

ankara kedisi sıkça sorulan sorular

Ankara kedisi ile Van kedisinin farkı nedir?

Ankara kedisi ile Van kedisi arasındaki en belirgin farklar, tüy ve göz özellikleridir. Ankara kedisi, genellikle tamamen beyaz, uzun ve ipeksi tüylere sahipken, Van kedisi beyaz tüylü olsa da başında ve kuyruğunda renkli lekeler bulunabilir. Göz renklerinde de fark vardır; Ankara kedisi farklı göz renklerine sahip olabilir (mavi, yeşil, sarı gibi), ancak Van kedisi genellikle bir mavi bir kehribar rengi göze sahiptir. Ayrıca, Van kedisi suyu sever ve yüzmeye yatkındır, bu Van kedisinin karakteristik özelliklerinden biridir, oysa Ankara kedisi genelde suyu daha az sever.

Ankara kedisi özelliği nedir?

Ankara kedisi, zarif ve soylu görünümünün yanı sıra enerjik ve oyuncu bir yapıya sahiptir. Uzun ipeksi tüyleri, çeşitli göz renkleri ve zekasıyla tanınır. Ayrıca sahiplerine olan bağlılığı ve sosyal yapısıyla da bilinirler.

Ankara kedisi cins mi tekir mi?

Ankara kedisi, cins bir kedi türüdür ve doğal yollarla oluşmuş bir ırktır. Tekir ise tüy desenini ifade eder. Yani Ankara kedisi hem cins hem de bazen tekir desenli olabilir.

Ankara kedisi kucağı sever mi?

Ankara kedileri, genel olarak bağımsızlıklarına düşkün kediler olsa da, sahipleriyle aralarındaki bağ güçlü olduğunda kucakta olmaktan keyif alabilirler. Ancak her Ankara kedisinin kişilik yapısı farklı olabilir.

Ankara kedisi bakımı zor mu?

Uzun tüyleri nedeniyle Ankara kedisinin düzenli olarak taranması gerekir, fakat tüyleri alt katmana sahip olmadığı için diğer uzun tüylü kedilere göre bakımı daha kolaydır. Haftalık tüy bakımı ve diş temizliği ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler.

Ankara kedisi neden çok tüy döker?

Ankara kedileri, diğer kedilere göre daha fazla tüy dökebilir. Özellikle beyaz tüyleriyle bilinen bu cins, mevsimsel olarak veya stres altında tüy dökme oranını artırabilir. Düzenli tarama, tüy dökülmesini azaltmada etkili olacaktır.

Ankara kedisi çok uyur mu?

Tüm kediler gibi Ankara kedileri de günün büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Ortalama bir kedi günde 12-16 saat uyur. Ankara kedisi de enerjik yapısına rağmen bu süre zarfında dinlenir.

Ankara kedisi albino mu?

Ankara kedileri albino değildir. Ancak beyaz tüy rengine sahip olabilirler. Beyaz ve mavi gözlü Ankara kedilerinin sağır olma olasılığı daha yüksek olsa da albino geninden kaynaklanmaz.

Ankara kedisi üşür mü?

Ankara kedileri uzun ve ipeksi tüyleri sayesinde soğuk hava şartlarına daha dayanıklıdır. Ancak aşırı soğuklarda, özellikle iç mekanlarda yaşayan kediler için uygun sıcaklık sağlanmalıdır.

Bir kedinin Ankara kedisi olduğunu nasıl anlarız?

Ankara kedileri, genellikle ince yapılı, uzun ipeksi tüylü, zarif görünümleriyle dikkat çeker. Beyaz tüyleri en yaygın olanı olmakla birlikte, farklı renklerde de olabilirler. İki farklı renkte gözler ve uzun tüylü kuyruk, tipik Ankara kedisi özelliklerindendir.

Ankara kedileri ne kadar büyür?

Ankara kedileri genellikle orta boyutlu kedilerdir. Ağırlıkları 4 kilograma kadar çıkabilir ve burundan kuyruğa uzunlukları 56 cm'ye kadar ulaşabilir.

Ankara kedisi, büyüleyici güzelliği, oyuncu ve enerjik doğası ile evinizde sadık bir dost olmanın ötesinde, yüzyıllar boyunca hayranlık uyandıran bir ırk olmuştur. Onun zarif tüyleri, keskin zekası ve insanlarla olan bağları, onu eşsiz bir kedi yapar. Eğer hayatınıza biraz neşe ve asalet katmak isterseniz, bir Ankara kedisi sahiplenmek mükemmel bir tercih olabilir. Onunla birlikte geçireceğiniz her an, size unutulmaz anılar bırakacaktır.

Blog Son Eklenenler
Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey
09.09.2024

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey

Blog yazımızda kedi ülkesi olarak bilinen ülkemizin en ünlü kedilerinden olan Ankara kedisinin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Akita Inu Özellikleri ve Bakımı
31.08.2024

Akita Inu Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda yüksek sadakatleri ve korumacılıkları ile bilinen Japon Akita Inu köpeklerin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı
29.08.2024

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda sakin, dost canlısı ve nadir bir Fransız kedisi olan Chartreux kedisinin özellikleri ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Korat Kedisi Özellikleri ve Bakımı
28.08.2024

Korat Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda, Tayland kökenli nadir Korat kedisinin özelliklerini, bakımını ve tarihi detaylı olarak inceliyoruz.

Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Kraliyet soylusu Cavalier King Charles Spaniel ırkı köpeklerin özelliklerini ve bakımını blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

Sosis Köpek Dakhund Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Sosis Köpek Dakhund Özellikleri ve Bakımı

Tatlı görünüşleri ile dikkat çeken ve sosis köpek olarak bilinen Dakhund cinsi köpeklerin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Tüysüz Kedi Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Tüysüz Kedi Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı

İlginç görünümleri ile eşsiz tüysüz kedi Sfenks kedisinin tüm özelliklerini ve bakımı blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

Beagle Köpek Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Beagle Köpek Özellikleri ve Bakımı

Yüksek koku duyularıyla büyüleyen köpek cinsi Beagle özelliklerini ve bakımını blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.