Birman kedisi küçük görünümüne rağmen göründüklerinden daha ağır olan çok tatlı kedilerdir. Orta boylu, güçlü ve kaslı vücuda sahiptirler ve bununla beraber zeki ve sevecenlerdir. Bu kedilere dokunmak terapi etkisi yaratır ve oldukça yumuşaktır. Eski adıyla Birman olarak geçen Myanmar, bu kedilerin kökenidir. Bu kedi cinsi, genetik bir iskelet bozukluğuna karşı hassastırlar fakat basit DNA testi ile bu sorun kontrol edilebilir. Birman kedisi, dost canlısı köpekler dahil, ailedeki herkesle iyi bir şekilde geçinir. Blog yazımızda bu büyülü kedilerin tüm özelliklerini ve bakımı için gereken bilgileri paylaşıyor olacağız.
Birman kedisi dost canlısı, sevecen ve oyuncu kişiliği ile öne çıkar. Ağırlıkları 14 kiloya kadar ulaşabilirken, burundan kuyruğa uzunlukları 45 santimetreye kadar ulaşabilir. Tüyleri oldukça kısadır ve renkleri kestane, şampanya, platin, mavi ve mavinin tonları şeklinde olabilir. Tüyler saten benzeri bir görünüme sahiptir. Tüy desenleri düzdür ve gözleri altın rengindedir. Altın renk gözleriyle ayrıca büyülerler. Parlak altın rengi bu gözler, birbirinden uzaktır ve tatlı, masum bir ifade sergiler. Burnu kısa ve geniş olup, başın yuvarlak hatlarına uyumludur. 18 yıla kadar yaşayabilirler ve uzun süre size eşlik edeceklerdir. 18 aylık olduklarında tamamen yetişkin sayılırlar. Hipoalerjenik bir ırk değillerdir.
Birman kedileri enerjik ve oyuncu doğalarıyla sizi etkiler. Yetişkinlik dönemlerinde bile yavru kedilere özgü hareketliliklerini korurlar. İnsanlara bağlılıkları nedeniyle köpeklere benzetilirler. Oyun oynamadıkları zamanlarda evdeki insanları takip ederler veya kucakta dinlenmeyi tercih ederler. İnsanlarla oyunlar oynamayı ve vakit geçirmeyi ayrıca severler. Dişi Birman kedileri daha enerjik ve evin alfası olmayı severken, erkek Birman kedileri kucakta rahatlayarak dinlenmeyi sever. Bunun yanında her ikisi de miyavlamayı severler ve Birman kedileri diğer kedilere göre daha konuşkandır. Çocuklarla çok iyi geçinmeleri ile de tanınırlar ve ailedeki köpeklerle de iyi geçinirler. Oyun oynamayı ve etkileşimde bulunmayı seven bu kediler, yakalama ve top getirme gibi numaraları öğrenebilirler. Ailedeki tek bir kişiye odaklanmaz, herkese sevgi ve ilgi gösterirler. Yatma vakti geldiğinde yatağınıza kıvrılıp sizle beraber uyumayı isteyeceklerdir. Çoğu Birman kedisi, evin alfası olduğuna inanır ve onları aksine ikna etmek oldukça zordur. Zekalarının bir göstergesi olarak bazı Birman kedilerinin sahipleri için gösteri yapmaktan keyif alırlar. Bazı sahipler, Birman kedilerinin bir oyunun ortasında durup, insanların onları izleyip izlemediğini görmek için geri dönüp baktıklarını ve sonra oynamaya devam ettiklerini bildirmiştir.
Eski adıyla Birman veya Burma olarak bilinen Mynmar'ın bu kedilerin kökeni olduğu bilinmektedir. Eski çağlarda Mynmar'da bu kedilerin kutsal sayıldığı ve tapınaklarda kutlandığına dair efsaneler vardır. Günümüzdeki Birman kedilerinin atası olarak bilinen Wong Mau isimli kedi, 1930'da bir denizci tarafından Mynmar'dan Amerika'ya getirilmiştir. Ceviz rengi tüyleri ve eşsiz vücudu ile öne çıkan bu kedi bazı siyam kedileri çiftleştirilerek ırkın genişlemesi sağlandı. Bu süreç sonucunda iki farklı Birman kedisi ortaya çıktı. Amerikan Birman kedisi ve Avrupa Birman kedisi olarak ikiye ayrılır. Avrupa Birman kedisi daha ince yapılıyken, Amerikan Birman kedisi tıknaz bir yapıya sahiptir. Yine kulaklar ve gözlerde de ufak farklar mevcuttur.
Birman kedilerinin bakım ihtiyacı diğer bir çok kediye göre daha azdır. Tüyleri kısa, ince ve parlak bir görünüşe sahiptir. Çok az tüy dökerler ve minimal bakım gerektirirler. Haftada bir kez fırça ile tüylerini taramak, ölü tüylerden kurtulmak ve parlaklarını korumak için önemlidir. Fakat zorunlu değildir. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde hafif bir tarama yeterli olacaktır. Düzenli banyo gerektirmezler fakat birkaç ayda bir banyo yaptırmak etkili olacaktır. Tüm kedilerde olduğu gibi tırnak ve diş bakımı da önem taşır.
Bu kedilerin sağlıklı kalması için en önemli etken egzersiz ihtiyaçlarıdır. Birman kedilerini günlük olarak aktif tutmanız önemlidir. Oyuncu ve enerjik yapıları ile en iyi aktif evlerde, sahipleriyle etkileşim kurabilecekleri ortamlarda mutlu olurlar. Fare ve kuşları taklit eden oyuncaklar, Birman kedinizin mırlamasını sağlayacaktır. Onu sık sık dışardaki hayvanlara tıslarken yakayabilirsiniz. Hiçbir koşulda tek başına dışarı çıkmalarına izin verilmemelidir. Ailelerine bağlı oldukları için kaybolmuş hissederler. Bu nedenle evinizin kapıları ve pencerelerine dikkat etmelisiniz. Bu kediler eğitilebilir ve interaktif oyunlardan keyif alırlar. Zıplamayı, tırmanmayı ve pencereden dışarıyı izlemeyi ayrıca severler. Bu yüzden evinizin güneş alan bir penceresine kedi ağacı konumlandırmanız mantıklı olacaktır. Köpek benzeri yapıları nedeniyle uzun süre yalnız kalmaya uygun değillerdir. Uzun süre yalnız kalmak yıkıcı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle yalnız yaşıyorsanız bu kedi size pek uygun değildir.
Birman kedisi aktif yaşam tarzlarını desteklemek için bol protein ve besin içeren kedi mamaları ile beslenmelidir. Yüksek kaliteli ve besleyici bir kuru kedi maması ile rutin beslenmesini sağlamak ve arada yaş mama ile desteklemek en mantıklı diyet şeklidir. Bu diyet ile kedinizin ağız sağlığını da koruyabilirsiniz.
Birman kedisi genel olarak sağlıklı kediler olsa da dikkat etmeniz gereken bazı sağlık sorunları vardır. Birman kedileri diğer tüm kedi cinslerine göre daha yüksek diyabet riski taşır. Ayrıca orofasiyal ağrı sendromu ve kanda düşük potasyum seviyesi nedeniyle ortaya çıkan genetik hipokalemi hastalığına yatkınlıkları vardır. Bu sağlık sorunları beslenme düzeni ile önlenebilir. Bu hastalıklarla beraber nadir olarak görülen bazı genetik hastalıklar da vardır. Kafatası deformiteleri kalıtsal bir durumdur. Bu hastalıkta kafatası ve yüz düzgün gelişmez ve bu durumla doğan yavrular malesef hayatta kalamaz. Gözde yüksek basınç oluşmasına neden olan ve körlüğe yol açabilen Glokom'um belirtileri arasında şişmiş ve büyümüş göz bulunur. Dokunmaya karşı aşırı hassasiyet yaratan feline hiperezi sendromu (FHS) için de dikkatli olmak önemlidir.
Birman kedisi, Mynmar (eski adıyla Burma) kökenli bir kedi ırkıdır. Bu kediler geçmişte Mynmar'daki tapınaklarda kutsal sayılırdı.
Birman kedileri genellikle 15-18 yıl arası yaşayabilir. İyi bir bakım ile uzun ömürlü olabilirler.
Hayır, Birman kedileri diğer birçok kedi ırkına göre daha az tüy döker. Haftada bir kez taramak tüy bakımını yeterli kılar.
Birman kedilerinin boyu burundan kuyruğa kadar 45 santimetreye kadar ulaşabilir.
Evet, Birman kedisi belirli özelliklere sahip safkan bir kedi ırkıdır. Genetik özellikleri korunarak üretilmişlerdir.
Birman kedileri protein açısından zengin, kaliteli kuru ve yaş mamalarla beslenmelidir. Özellikle yüksek kaliteli kedi mamaları ağız sağlığı için önemlidir.
Birman kedisi Mynmar (eski adıyla Burma) kökenlidir ve adını da buradan almıştır.
Evet, Birman kedileri kucakta olmayı ve insanlarla vakit geçirmeyi çok severler. Özellikle erkek Birman kedileri kucakta dinlenmeyi tercih eder.
Birman kedileri genel olarak sakin yapılı olsalar da, oyun oynamayı severler ve zaman zaman oldukça enerjik olabilirler.
Birman kedisi hipoalerjenik bir ırk değildir. Bu nedenle bazı insanlar için alerji yapabilirler.
Evet, Birman kedileri bakımı kolay olan kedilerdir. Haftalık tüy taraması ve düzenli diş-tırnak bakımı yeterlidir.