x
Menü
TR − TL
Dil & Para Birimi
Geri
Hesabım
Şifremi Unuttum
Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı
15.06.2024

Bombay Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Kara kedi uğursuzluk getirir!” saçmalığını her açıdan çürüten Bombay kedisi ile tanışın! Simsiyah tüyleri ve atletik yapıları ile bombay kedisi adeta küçük bir pantere benzer. Jet black diye adlandırılan siyahın en derin tonunu taşıyan tüyleri onlara gözden kaçmayacak bir karizma katar. Parlak altın rengi gözleri ise simsiyah tüylerinin arasında değerli bir taş gibi parlar. Melez bir cins olan bombay kedisi aslında isminde geçtiği üzere Bombaylı değildir. Bu karizmatik kedilerin kökeni aslında ABD’dir. Amerikan Shorthair ve Burma kedi cinslerinin melezi olan bu kediler son derece dost canlısı ve sosyaldir. Karizmatik, havalı görünümlerinin altında çok tatlı ve sevecen bir dost yatar. Bombay kedisinin patileri ve en ince tüyleri bile siyahtır. Simsiyah görünümleri, karizmaları ve tıpkı panterler gibi salınarak yürümeleriyle çok dikkat çekerler. 1950’lerde bir kahverengi Burma ve siyah bir Amerikan Shorthair ile türetilen bu kedi küçük ve kaslıdır. Bombay kedisi insanlarla birlikte olmayı severler ve bu nedenle geniş aileler için oldukça uygundurlar. Fakat uzun süreler yalnız bırakılamazlar. Blog yazımızda, Bombay kedisinin tüm özelliklerini ve onu ailenize kattığınızda ihtiyacınız olacak tüm bilgileri sunuyoruz.

Bombay Kedisi Özellikleri

bombay kedisi özellikleri

Evcil panter bombay kedisi aslında oldukça sevecen, sosyal ve oyunbazdır. Ağırlıkları 7 kiloya kadar çıkabilir ve 50 cm’e kadar uzayabilirler. Göründüklerinden daha ağır kedilerdir çünkü kaslı bir yapıya sahiptirler. Tüyleri kısadır ve düzdür. Simsiyah renklerinin yanında herhangi bir desen bulunmaz. Göz renkleri altın veya bakır renklerinde olabilir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam ile ömürleri 20 yıla kadar çıkabilir. Böylece sizlere uzun süre eşlik edecek bir aile üyesi olabilirler. Hipoalerjenik bir tür değillerdir. Kökenleri ise ABD’dir.

Kediler genellik bağımsız ve kendi halinde olmalarıyla bilinir fakat Bombay kedisi tam tersidir. Bombay kedileri eve ve ailelerine bağlılıklarıyla bilinirler. İnsanlarla iletişime geçmeyi ve onların yanında olmayı severler. Tam anlamıyla temas bağımlısı kedilerdir. Eğer uzun saatler evden uzakta kalıyorsanız ve sık seyahat ediyorsanız Bombay kedisi kesinlikle size uygun değil. Çok fazla ilgi isterler ve yalnız kalırlarsa depresif olabilirler. Dışa dönük ve sosyal oldukları için evinize gelen yabancıları merakla karşılarlar ve iletişime geçerler. Evinize gelen misafirleri sizinle beraber karşılarlar ve diğer çoğu kedi gibi bir köşeye saklanmazlar. Çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile oyunlar oynamayı severler. Özellikle birlikte büyüdüklerinde onları da ailenin bir üyesi olarak görerek çok yüksek ilgi ve sevgi beslerler. Fakat bazen patronluk taslama eğiliminde olabilirler. Evin assolisti olmak onlar için önemlidir, dikkatlerin üzerlerinde olmasını isterler.

Bombay Kedisi Tarihi

bombay kedisi tarihi

Bombay kedisi, 1953’te pantere benzeyen bir evcil kedi türü yaratmayı amaçlayan ABD’li bir kedi yetiştiricisi olan Nikki Horner tarafından ortaya çıkarılan bir türdür. Nikki, bu kedi türünü oluşturmak için yıllarca uğraştı. Bir gece yarısı bir Birman kedisi ve Amerikan Shorthair kedisinin yavrusu olarak ilk Bombay kedisi dünyaya geldi. Simsiyah ve kaslı yapısı ile bu kedi Nikki’yi resmen büyüledi. Horner, Hindistan’ın ünlü siyah leoparına ithafen bu kedinin ismini Bombay koydu. Günümüzde Mumbai olarak bildiğimiz Bombay bölgesinin isminden esinlendi. Çoğu kişi ismi nedeniyle bu kedilerinin kökenini Hindistan sansa da aslında ABD’dir. Bu ilk Bombay yavrusu annesi ve babasından bir çok özellik aldı. Vücut yapısını, meraklı ve sosyal kişilikleri anneleri olan Birman kedisinden, sakin kişiliklerini ise babası Amerikan Shorthair kedisinden aldılar. Bombay kedisi 1976 yılında kedi yetiştirici kurumlarınca şampiyonluk statüsü için kabul edildi. 1979 yılında ise Uluslararası Kedi Birliği tarafından yeni bir kedi ırkı olarak tanındı.

Bir Bombay kedisini tanırken Amerikan ve İngilizce Bombay kedilerinin farklı olduklarını bilmeniz gerekir. Amerikan ve İngiliz yetiştiriciler bu küçük panterleri yaratırken farklı yaklaşımlar benimsediler. Amerikalılar Birman kedisi ve Amerikan Shorthair kedilerini çiftleştirerek bu kedileri yaratırken, İngilizler Birman kedisi ve siyah tekir kedileri çiftleştirerek Bombay kedilerini yarattılar. Bu iki tür birbirlerine çok benzer fakat en belirgin fark gözlerdedir. Amerikan Bombay kedisi, altın veya bakır renkte gözlere sahipken, İngiliz Bombay kedisi yeşil gözlere sahiptir.

Bombay Kedisi Bakımı

bombay kedisi bakımı

Bombay kedisinin tüyleri kısadır, bu nedenle fazla tüy bakımına ve taramaya gerek duymazlar. Bu kedilerin bakımından en önemli nokta onlara yeterli besinleri ve enerjilerini atabilecekleri egzersizleri sağlamaktır. Kısa ve ince tüylerini taramak oldukça kolaydır. Haftada bir kez basitçe tüylerini tarayıp ıslak bir bez ile silerek simsiyah tüylerinin parlaklığını ortaya çıkartabilirsiniz. İlkbahar ve sonbaharda tüy dökülme miktarı artabilir fakat yine de az miktardadır. 3 ayda bir yapılan banyolar da tüylerinin canlı kalmasını sağlar. Bombay kedisi kendisini çok güzel temizler, bu nedenle sürekli banyo yapmalarına gerek kalmaz.  Tırnaklarını her iki haftada bir kesin ve kedinizin kulaklarını bir pamukla zedelememeye dikkat ederek temizleyin. Kulaklarının içini enfeksiyonlara karşı sürekli kontrol edin ve içindeki bakteri dengesini bozmamak için sadece kirli olduklarında kulaklarını temizleyin. Gözlerini de akıntılara karşı sürekli kontrol edin. Bu kedilerin zaman zaman gözleri sulanabilir fakat aşırı derecede olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu kısımda belirtmek istiyoruz ki kediler bizim gibi gözyaşı kanalına sahip değillerdir ve üzüntüleri sonucu ağlamazlar. Bu nedenle yoğun göz akıntısı bir hastalığın habercisidir.

Egzersizi çok seven Bombay kedisi oldukça oyunbaz ve meraklıdır. Özellikle yavruluk dönemlerinde yerinde duramayacak kadar enerjiktirler. Yaş aldıkça daha da sakinleşmeye başlarlar. Yetişkinliklerinde orta derecede enerjik hale gelirler. Keşif ve oyuna doyduktan sonra kucağınıza gelip sakince sizinle birlikte dinlenirler. Bir Bombay yavrusunu ailenize katmadan önce, onun sosyal ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizden emin olmalısınız. İnsan dostlarıyla kaliteli zaman geçirmeleri, gelişimleri ve mutlu olmaları için gereklidir. Sizin yaptığınız şeyi pek önemsemezler, onlar için önemli olan bu aktivitelere dahil olup sizin yanınızda olmaktır.

Bombay kedisi oldukça zekidir, bu nedenle bulmacalı kedi oyuncaklarını çok severler ve kedi ödüllerini de zeka oyunları ile yemeye bayılırlar. Eğitilebilir kedilerdir ve hatta bazen köpek gibi davranabilirler. Bazı oyuncakları attığınızda size geri getirmeyi severler ve dışarıda kedi tasması ile dolaştırılmaktan hoşlanırlar. Bunun yanında tüm kedilerle olduğu gibi tırmalama da Bombay kedisi için önemlidir. Bir kedi tırmalama tahtası onların tırmalama içgüdülerini karşılamalarını ve evdeki mobilyaları tırmalamalarının önüne geçmenizi sağlar. İnsanların işlerine karışmaları ile bilinen bu kediler biraz yapışkandır. Siz bir işle ilgilenirken gelip size sarılırlar ve hatta omzunuza kadar tırmanabilirler. Bu panter yavrularını mutlu etmek için kedi tünelleri de oldukça etkilidir. Tünel ve yorgan altı gibi alanlara girip saklanmayı severler. Bu nedenle ev içinde oturduğunuz ve yattığınız yerlere çok dikkat edin. Bombay kediniz evin her deliğinden fırlayabilirler. Bununla beraber Bombay kedisi sıcağı çok sever. Evin içinde her zaman sıcak noktaları ararlar. İnsanların vücut ısısına bayılırlar ve evin güneş gören herhangi bir noktasında onları güneşlenip, keyif yaparken görmeniz normaldir.

Bombay kedisi çok miyavlamayan, gürültülü olmayan bir kedi türüdür. Sadece size günlerinin nasıl geçtiğini anlatacak kadar miyavlarlar. Bunun yanında ilginizi çekmek istediklerinde, ya da onların sosyal ihtiyaçlarını karşılamıyorsanız fazla miyavlama eğiliminde olabilirler. Fakat onla birazcık ilgilenseniz bile uyum sağlarlar. Sosyalleşmeye ihtiyaç duyan bu kediler uzun süre yalnız kalamazlar. Uzun süre yalnız kaldıklarında anksiyete geliştirebilirler. Bu nedenle evde çok vakit geçiremiyorsanız size uygun değillerdir. Beraber bir yavru kedi veya köpek ile büyümesi bu sorun için etkili olabilir.

Bombay Kedisi Beslenmesi

bombay kedisi beslenmesi

Bombay kedisi atletik ve küçük bir yapıya sahip olduğu için beslenmesine dikkat etmek çok önemlidir. Fit kalmak diğer kedilere göre kedilerde çok önemlidir çünkü obezite ve kalp hastalıklarına yatkınlıkları bulunur. Serbest besleme yani günlük yiyeceğini bırakarak ne kadar yiyeceğine karışmamak aşırı kilo alımına yol açabilir. Bununla beraber fazla yaş mama tüketmek de buna neden olur. Günlük belirli miktarlarda ölçülü şekilde yüksek kaliteli kuru kedi maması ile rutin beslenmesini sağlamak, aynı anda günlük kalori miktarının yüzde %10’unu aşmayacak şekilde ödül maması ile beslemek en sağlıklı olanıdır. Bu özel kedileri beslediğiniz mamaların kalitesine ayrıca dikkat etmelisiniz. Bunun yanında yaşam dönemlerine göre mama seçimi yapmalısınız. Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık için ayrıca formüle edilen mamaları tercih etmelisiniz. En güvenli ve sağlıklı diyeti ise veterineriniz ile birlikte oluşturabileceğinizi ayrıca unutmamalısınız.

Bombay Kedisi Yaygın Sağlık Sorunları

bombay kedisi yaygın sağlık sorunları

Bombay kedisi genellikle sağlıklı ve diğer tüm kedi ırklarına göre uzun yaşayan kedilerdir. Ancak bazı hastalıklara karşı tetikte olmak önemlidir:

Obezite Bombay kedi ırkında dikkat edilmesi gereken en önemli hastalıktır. Bombay kedisi gibi küçük ırk kedilerde fazla beslenme hızlıca etki gösterir ve obeziteye neden olabilir. Kedilerde obezite hareket kabiliyetinde azalmaya ve diyabete neden olabilir. Bunun yanında kalp hastalıkları da ortaya çıkabilir. Özellikle yaşlandıkça Bombay kedinizin kilosunu yönetmek için veterinerinizden destek alın.

Hipertrofik kardiyomiyopati de bu kedilerde en yaygın görülen kalp hastalıklarından biridir. Solunum problemleri ve tıkanıklık bu hastalığının en önemli belirtisidir. Kalp duvarlarının kalınlaşmasına neden olan bu hastalığa karşı tetikte olmak ve kedinizi bu hastalık özelinde veterinerlere danışmak önemlidir.

Bombay Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

bombay kedisi hakkında sıkça sorulan sorular

Bir kedinin Bombay kedisi olduğunu nasıl anlarız?

Bombay kedisi patilerinden burunlarına kadar tamamen simsiyahken siyah kedilerin patileri ve burunları farklı renklerdedir. Bunun yanında Bombay kedisinin gözleri altın veya bakır renklerindeyken siyah kedilerde farklı farklı renkler görülebilir. Ayrıca Bombay kedileri siyah tekirlere ve diğer kedilere göre daha küçüktürler.

Bombay kedisi ne kadar yalnız kalabilir?

Bombay kedinizi bir günden fazla yalnız bırakmamanız gerekir. Bu kediler oldukça sosyaldir ve bu süreden fazla yalnız kalırlarsa ayrılık anksiyetesi geliştirebilirler.

Bombay kedisi nadir midir?

Evet, Bombay kedisi nadir bir kedi ırkıdır. Genellikle Amerika’daki birkaç yetiştirici bu kedilerin üremesini sağlarlar. Dünya çapında yaygın olsalar da fazla yetiştiricileri yoktur.

Türkiye’de Bombay kedisi var mı?

Genel olarak siyah tekirler dolandırıcılar tarafından Bombay kedisi olarak sunulsa da ülkemizde Bombay kedileri nadir olarak da olsa bulunur. Genellikle diğer türlerle karışmış kırma Bombay kedileri mevcut. Göz renginin altın, bakır ve yeşil, patilerin ve burnun siyah olmasına dikkat ederek bir kedinin gerçek Bombay kedisi olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Bombay kedisi kucak sever mi?

Evet, her kedi farklı huylara sahip olsa da genel olarak Bombay kedisi kucaklanmayı, sarılmayı, okşanmayı ve farklı fiziksel temaslara bayılırlar. Tam anlamıyla temas bağımlısı kedilerdir.

Her siyah kedi Bombay mı?

Hayır, her siyah kedi Bombay kedisi değildir. Bombay kedileri ABD ve İngiltere kökenli, nadir olarak bulunan bir kedi türüdür. Siyah kedi popülasyonunun en fazla yüzde %0,1’i Bombay kedisidir.

Bombay kedisi çok tüy döker mi?

Hayır, Bombay kedisi en az tüy döken kedi ırkları arasındadır ve kısa ve düz tüyleri vardır. En fazla haftada bir basit bir tarama ve ıslak bir bezle tüylerini silme tüy bakımı için yeterlidir.

Bombay kedisi saldırır mı?

Bombay kedisi diğer kedi türlerine göre daha sosyal ve duygusal bir kedidir. Doğru yetiştirilmez ve sosyalleşme ihtiyaçları karşılanmaz ise saldırganlık gösterebilir. Özellikle uzun süre yalnız bırakılmaları saldırganlaşmalarına neden olur. Bu nedenle Bombay kediniz saldırganlık gösteriyorsa onu yalnız bırakmamaya ve oyun sürelerini artırmaya odaklanın. Bunun yanında patronluk taslama eğilimlerinden dolayı da saldırgan olabilirler fakat bu saldırganlık onlara uyum sağlayarak giderilebilir.

Bombay kedisi, tıpkı panterler gibi gizemli ve büyüleyici bir kedi ırkıdır. Siyah tüyleri, altın rengi gözleri ve atletik yapıları ile evcil bir pantere sahip olmanın hayalini gerçekleştirirler. Sosyal ve sevecen olmaları ile birlikte aile yaşamına mükemmel şekilde uyum sağlarlar. Bombay kedisi sahiplenmeyi düşünüyorsanız, blog yazımızı rehber edinebilirsiniz.

Unutmayın, Bombay kedisi nadir bir ırktır ve ona sahip olmak özel bir ayrıcalıktır. Bu kedileri sahiplenirken onların sosyal ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara sevgi dolu bir yuva sunmak çok önemlidir.

Blog Son Eklenenler
Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey
09.09.2024

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey

Blog yazımızda kedi ülkesi olarak bilinen ülkemizin en ünlü kedilerinden olan Ankara kedisinin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Akita Inu Özellikleri ve Bakımı
31.08.2024

Akita Inu Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda yüksek sadakatleri ve korumacılıkları ile bilinen Japon Akita Inu köpeklerin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı
29.08.2024

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda sakin, dost canlısı ve nadir bir Fransız kedisi olan Chartreux kedisinin özellikleri ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Korat Kedisi Özellikleri ve Bakımı
28.08.2024

Korat Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda, Tayland kökenli nadir Korat kedisinin özelliklerini, bakımını ve tarihi detaylı olarak inceliyoruz.

Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Kraliyet soylusu Cavalier King Charles Spaniel ırkı köpeklerin özelliklerini ve bakımını blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

Sosis Köpek Dakhund Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Sosis Köpek Dakhund Özellikleri ve Bakımı

Tatlı görünüşleri ile dikkat çeken ve sosis köpek olarak bilinen Dakhund cinsi köpeklerin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Tüysüz Kedi Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Tüysüz Kedi Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı

İlginç görünümleri ile eşsiz tüysüz kedi Sfenks kedisinin tüm özelliklerini ve bakımı blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

Beagle Köpek Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Beagle Köpek Özellikleri ve Bakımı

Yüksek koku duyularıyla büyüleyen köpek cinsi Beagle özelliklerini ve bakımını blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.