Kedi mamalarının da her yiyecekte olduğu gibi raf ömrü vardır. Son tüketim tarihi yaklaşan mamalar bozulmaya mahkumdur. Bu mamaların tadında ve kokusunda bozulmalar olur.
Hatta uygun şartlarda korunmayan, hiç açılmamış mamaların bile raf ömrü tükendiği takdirde imha edilmesi gerekiyor. Yaş mama ve konserve ürünlerinin kuru mama çeşitlerine göre raf ömrü daha kısadır. Bu yüzden son kullanma tarihi yaklaşan kedi mamaları mecbur kalmadıkça alınmamalıdır.
Evcil kediler kuru ve yaş mamaları hazır paketli olarak tüketilir. Her paketli üründe olduğu gibi bu mamaların da açıldıktan sonra belli bir süre içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Eğer bu detaya dikkat etmezseniz bozuk kedi maması tüketen kedinizin sağlık sorunları yaşamasına neden olursunuz.
Kaliteli bir kedi maması doğru saklama yöntemleri ile muhafaza edildiği sürece bozulma riski ile karşı karşıya gelmez. Fakat uygun şartlarda muhafaza edilmeyen veya tüketim süresi dolan kedi mamaları bozulmaya başlayacaktır.
Bozuk kedi maması birçok belirti gösterir. Bu belirtilerin bir tanesi bile olduğu takdirde mamayı kesinlikle kullanmamalısınız.
Bozuk kedi mamasında ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir;
Bu belirtiler fiziksel olarak gözle gözlemlenen bozulma işaretlerdir. Eğer kedinize yanlışlıkla bozuk mama verirseniz kediniz rahatsızlanır, kusma ve ishal gibi semptomlarla karşılaşırsınız.
Paketli gıdalar her ne kadar raf ömrü uzun olması açısından katkı maddesi ile desteklenmiş olsa da belli bir süre sonra bozulmaktadır. Tüketim süresinin dolması kedi mamasının bozulma nedenlerinin temelini oluşturur.
Ayrıca bozulma sürecini hızlandıran başka etkenler de vardır. Ambalajı yırtık veya hasarlı bir kedi maması tazeliğini kaybeder. Uzun süre fark edilmeyen bu hasar mamanın tazeliğini kaybetmesinin yanı sıra kalitesinin ve içeriğinin de bozulmasına neden olur.
Sıcak nemli ve güneşli ortamlar hem kuru hem de yaş kedi mamalarının bozulmasını hızlandırıyor. Mamanın ağzının açık kalması da bozulma nedenlerinden bir diğeridir.
Kedi maması uygun koşullarda saklanmadığı takdirde her an bozulabilir. Yaş mamalar açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ayrıca en fazla 7 gün içerisinde bu mamanın tüketilmesi gerekiyor. Kuru mamalar yaş mamalara oranla daha uzun raf ömrüne sahiptir. Uygun şartlarda ve ağzı kapalı olarak muhafaza ederseniz aylarca tazeliğini koruyabilir.
Bozuk ve bayatlamış kedi maması kedinizin sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamasına neden olur. Kediniz ishal kusma ve mide spazmı geçirebilir. Bu yüzden mama alırken markasına, son tüketimi tarihine ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekir.