Kedili Ev
Kedi milleti çok acayiptir. Onunla geçecek her sene ona olanı saygını kat kat arttıracak. Bazen seni hiç mi hiç anlamadığını düşüneceksin. Bazen de ben bu kediyi hiç anlamıyorum diyeceksin. Ama günün sonunda onun bilgeliğine saygı duyacaksın ve çoğu zaman insandan daha gelişkin bir canlı olduğunu kabul edeceksin. Münakaşaya gerek yok; o her zaman haklı olacaktır.
Kediler, ince bacakları, ufak patileriyle en süslü evlere bile uyum sağlayabilir. Tarihlik bibloların arasında ipte yürüyen cambaz misali gezinebilir. Eğer ki bir şeyler yere düşüp kırılırsa bil ki ona karşı bir ayıbın olmuş, o da senin cezanı kesmiş. Yani kediler için evini şekilden şekle sokmana gerek yok. O zaten keyfine bakacak. Evde ne var ne yoksa koklayacak. Huylarıdır, koklarlar.
Eğer yavru kediyse biraz daha dikkatli olman gerekecek. Kedilerin merakları malumun, yavru kedilerin meraklarıysa bu durumun arşa değmiş noktası. Yani o her şeye bakmak, her şeye dokunmak, her şeyi koklamak isteyecek. O yüzden birtakım tedbirler alman şart.
Mesela apartman sakiniysen camlar kapalı olsun. Çünkü düşebilir.
Klozetin kapağı kapalı olsun, ona da düşebilir.
Kabloları çiğneyebilir. Bol kablolu odalardan onu uzak tutabilirsin. Ya da kendince başka bir çözüm bulabilirsin.
Püsküllü nevresimlere dolanabilir. Patileri dolansa mühim değil, sen gelene kadar uslu uslu oturmuş olur ama boyunları da dolanabilir. Çok korkar. Korkmasın.
Bunlar yaz yaz bitmez. Evin durumuna göre, bu riskleri sen bulacaksın ve bertaraf edeceksin.
Tabi ki seninle uyuyacak. Artık yastığını mı paylaşırsın, ayaklarını mı orası onun ruh haline kalmış. Onlara alacağınız pofuduk kedi yataklarında uyuyabilirler. Hele bazısı bu yatakları çok sever. Bazısı da yüzüne bakmaz. Ben istediğim yerde yatar uyurum, beni sınırlayamazsın mesajını sana bakışlarıyla iletir. Yo yo, anlarsın muhakkak, tam olarak öyle bakar çünkü. Eğer ki bakmazsa, o minder onun olur ve tadını çıkarır. Hele ki birden çok kedi varsa evde… O minder artık rekabet konusu olur, bu senin o benim…
Kutulu kedi evlerine bayılırlar. Özellikle kendilerinden küçük kutulara girme çabaları hepimizin malumu. Bir not düşmeden geçmeyelim. Yaz aylarının dışında, kediler her daim sıcak sever. Kalorifer üstleri konforluysa ilk tercihleri buralar olacaktır. Konfor kısmı sana düşüyor tabi. Kalorifer yatakları işini çözecektir.
Atlayıp zıplayacağı çok katlı kedi evleri de sana çok yardımcı olacaktır. Özelikle atletik kediler için bu evler oldukça idealdir. Hele ki kediniz tekirgillerdense… Bunlar özellikle yemekten sonra çıldırasıya koşarlar; dolapların tepelerinden kapılara, oradan kucağınıza, yataklara zıp zıp zıplarlar. Böylesi bir kedi evi onun enerjisini alabilir. Tabi bu evler için minik bir köşe ayarlamanız gerekir. Ölçülerine bakmayı ihmal etmeyin.
Mama Mevzusu
Belki her şeyi yer, belki de yemez. Kedilerin de bizim gibi damak tadı var. Bunu zamanla anlayabilirsin. Çok dert etme, aç kalmayacaktır. Eğer henüz annesinden yeni ayrılmışsa bu durum özel alaka gerektirecek. Ancak yaşını almış, yani 12 aydan büyükçeyse, o zaman denemeye başlayabilirsin.
Henüz bebekse
Evet, yüksek ilgi alaka istenilen bir dönemdesin demektir. Eğer henüz iki ayını doldurmamışsa, onu annesinden ayırma. Eğer annesiz kalmışsa yavrucak, bakımı için bir veteriner hekime başvur.
İki ayını doldurmuşsa işin kolay.Yavru kedi mamalarıyla onun minik karnını doyurabilirsin. Sütten kesilmiş bir bebek olacağı için ona artık süt vermene gerek yok. Verirsen içer; içerse ishal olabilir. İshal kediler için ciddi bir hastalıktır. Sen iyisi mi ona yavru kedi mamalarından ver. Yanında da muhakkak taze su…
Yetişkin kedi
Burada birden çok seçenekli bir durum var. Henüz kısırlaşmamış, yetişkin bir kedi, herhangi bir sağlık sorunu yoksa, yetişkin kedi mamalarını afiyetle yiyecektir. Biraz kiloluysa light kedi mamalarını deneyebilirsin. Coşkuyla yemeyecektir, ama sağlık başta gelir… Zaman zaman konserve mamalarla, zaman zaman ödül mamalarıyla onu şımartabilirsin. Tabi işin aslı o ki, ödül maması dediğimiz şey tam olarak aklımıza gelen bir başarının karşılığı olmayacaktır. Çünkü muhatabınız kedidir. O lezzetli şekerlemeler için senin talimatlarını dinlemeyecektir. Evet, sen paşa paşa o mamaları alıp ona servis edeceksin. Düzen böyle…
Yetişkin kediniz kısırlaştırılmışsa birazcık dikkat… Kısırlaştırılmış kediniz biraz kilo alabilir. Ne yese yarayacağı bir döneme girecek yani. Kısırlaştırılmış kedi mamaları kullanmalısın. Bunun başka bir alternatifi yok. Aksi halde aşırı yağlanma sonrası kedin obeziteye tutulur. Hareket etmek istemez, bu da onu daha da, daha da tombiş yapar. Hikayeyse maalesef acı sonla biter. Fazla kilo tüm canlılar gibi kediler için de bir tehdittir.
İhtiyarlamış bir kedin varsa ihtiyaç duyacağı besinlerin gözetilerek hazırlandığı Yaşlı kedi mamalarını deneyebilirsin. Bütün bunlar onun sağlığı için…
Mama ve su kaplarının hijyeni önemli
Her öğün sonrası değil belki ama gün aşırı yıkaman gerekecek. Suyunu sık sık tazele. Tazelemezsen içmeyecektir. Küvette kalan su birikintisini, lavabonun ıslak zeminini yalayacak; senin bardağındaki suyu afiyetle içecek, minik dilini musluğa dayayacak ama kendi kabındaki beklemiş suyu asla içmeyecektir. İçse bile mutsuzluktan kulakları sırtına yapışacaktır. Onu üzmeye değmez. Suyunu sık sık tazele.
Mama ölçülerine dikkat!
Kullanacağın kuru mamanın kedin için uygun ölçüleri var. Bunlar mamanın türüne, kedinin kilosuna, yaşına, cinsine, kısırlaştırılmış olup olmamasına göre değişiyor. Veteriner Hekimin tavsiyelerine kulak vermen faydalı olacaktır.
Senin yediklerini yemek isteyebilir.
Sakinliğini koru, ufak ufak tatmasına izin ver. Zaten kediler çok yemezler. Arada konserve mamayla onu şımartabilirsin. Ancak ağız sağlığı için en ideali hazır mamalar olacak. Ağız sağlığının korunması çok önemlİ, aksi durumlar iç organlarını etkileyecek birtakım durumlara sebep olabilir. Ağız sağlığını korumak için yediği şeylere dikkat etmelisin. Öte yandan birtakım ürünlerle korumayı güçlendirebilirsin. Bu konuya döneceğiz.
Tuvalet Mevzusu
Bu kedi milleti çok huylu olur. Hayvanlar aleminin en titizidir diyebiliriz. Zaten bunun farkındadırlar. O yüzden ellerinizi yıkamadan onu sevmeye kalktığınızda zaman zaman hoş olmayan tepkiler alabilirsiniz. Hatta henüz yeni yalanmışken sevilmek, okşanmak, öpülmek onları çileden çıkarır.
Bu titizlik tuvalette de büyük beladır. Tuvaletleri pis kalsın istemezler. Birçoğu kakasını yaptıktan sonra miyavlayarak durumu bildirir; hadi gel temizle der yani.
Kedi tuvaletleri her şeyden önce onun kilosuna boyuna uygun olmalıdır. Önünde tuvalet paspasının olması senin işini kolaylaştırır, minik patilerinde kalan kum taneleri orada kalır. Bu durum en çok onun hoşuna gidecektir.
Kedi kumlarının çok çok çeşidi vardır. Bu iyidir bu kötüdür demek zor. O hangisini seviyorsa o iyidir. Denemeden bilemezsin. Burada sana düşen onun tuvaletini temiz tutmak.
Tabi ki kedinizin de kişisel bakımı olacak.
Ağız ve diş sağlığı ise öncelikli konumuz… Çünkü beslenmesinde de belirttiğimiz gibi, diş sağlığının korunmaması bir takım iç hastalıklarına davetiye niteliğinde. Aman dikkat. Bunun birinci adımı beslenme kuralları. Ondan bahsettik. İkinci adımıysa diş bakımı. Diş bakım setleriyle arada onun dişlerini temizleyebilirsin. Buna bayılmayacaktır ama onun sağlığı bu çabaya değer. Hem böylece ağız kokusu problemini de bertaraf etmiş olursun.
Vitaminler
Onun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek mümkün. Mamalarına ilave olarak bir takım vitaminli macunlar,vitamin tabletler kullanabilirsin. Bu sayede cilt ve tüy problemlerini azaltabilirsin. Tüy problemi kediler için kaçınılmazdır.
Tırnaklar ve tüyler
Kediler ve tırnakları. Tabi ki tırnakları onlar için çok kıymetli. O yüzden patilerini sana uzatıp "al canım, kesebilirsin” demeyecek. Seneler içinde bu ihtimale yaklaşacaksın. En iyi ihtimalle kucağına aldığında sen işini bitirene kadar seni bekleyecektir. Ama bu biraz zaman ister. Uzayan tırnaklarını ona özel tırnak makasıyla kesip patilerini öptükten sonra ikiniz de daha rahat olacaksınız. Bir de ona özel tarakla tarandı mı, değmeyin keyfine. Şimdi salına salına salondan yatak odasına, yatak odasından mutfağa yürüyebilir.
Evet, buna bayılıyorlar ve biraz zayiat vermemek elde değil. Lakin en aza indirgemek mümkün. Tırmalama tahtaları, tırmalama tahtalı kedi evleri onun bu arzusunu karşılayacaktır. Özellikle yavruysa, bu iyi bir başlangıç olacaktır. Çünkü malum, nasıl alışırsa…
Bir diğer ihtimal de uzaklaştırıcı spreylerdir. Bunlar hem tırmalanacak yerlerde kullanılabilir hem de kısırlaştırılmamış ve kızışma dönemi gelmiş erkek kedilerin koku bırakmasını engellemek için kullanılabilir. Bu koku acımasız bir kokudur ve senelerce kurtuluşu olmaz. O yüzden kısır olmayan yetişkin erkek kediniz varsa mutlaka bu ürünlerden edinin.
Daha paylaşacak çok şey var. Seninse onun için yapabileceklerin tarifsiz. Oyuncaklar, şampuanlar, çantalar, künyeler… Bir dünya şey. Onu tanıdıkça, neyi sever neyi sevmez anlamaya başladıkça… Çünkü her şey bir yana o, kendi başına bir karakter. Sevdiği şeyler var, bir dolu hoşlanmadığı şey var. Ama sen… Seni her zaman çok sevecek. Onun gözleri hep seni görecek.
Kedili evlere hoş geldin. Artık hayatın eşsiz ve tarif edilemez.