x
Menü
TR − TL
Dil & Para Birimi
Geri
Hesabım
Şifremi Unuttum
Maltese(Malta) Terrier Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Maltese(Malta) Terrier Özellikleri ve Bakımı

Maltese Terrier, Malta adasından gelen küçük, beyaz ve uzun tüylü bir süs köpeği cinsidir. Enerjik ve sevecen yapılarıyla tanınan bu köpekler, minimum egzersiz ihtiyacı ile apartman dairelerinde yaşamaya uygundur. Kısa bir yürüyüş veya parkta geçirilen oyun zamanı genellikle enerjilerini atmalarını sağlar. Çok fazla bakım gerektirmezler ve uzun tüylerinin haftada bir fırçalanması yeterlidir. Çok zeki ve eğitilebilir olan bu köpekler, sahiplerine uyum sağlamaya heveslidirler ve temel komutları hızlıca öğrenebilirler. Blog yazımızda oyuncak ayıya benzeyen, sevecen Maltese Terrier cinsi köpekleri tüm yönleriyle inceliyoruz. Bu köpeklerden birini ailenize katmayı düşünüyorsanız yazımızı okumadan geçmeyin.

Maltese Terrier cinsi köpekler dünya çapında "Melitae Köpeği", "Malta'nın Antik Köpeği", "Teselli Köpeği", "Nazik Spaniel", "Bichon", "Romalı Kadınların Köpeği" ve "Malta Aslan Köpeği" gibi birçok isimle anılmıştır. Bu zarif süs köpeği ırkı, ipeksi beyaz tüyleri ile öne çıkar. Beyaz tüyleri bulutsu bir görünüm yaratır ve hareket ettiklerinde sanki bir bulut geziniyormuş gibi görünür. Önceleri beyazdan farklı renkler de bu köpeklerde görülürken, günümüzde sadece beyaz renktedirler. Alt tüyleri olmadığı için çok az tüy dökerler ve köpeklere alerjisi olan insanlara daha uygundurlar. Oyuncak ayı gibi görünmelerini sağlayan yuvarlak bir kafa, siyah burun ve zeytin gibi gözleri vardır. Kulakları çok tüylü ve düşüktür ve zarifliklerini tatlı kuyrukları tamamlar. Her ne kadar süs köpeği olsalar da, Terrier atalarından kalan bekçilik ve sahibine bağlılık gibi özellikleri taşımaya devam ederler. Zarif görünümlerine rağmen oldukça enerjik bir yapıları vardır. Olumlu pekiştirme ile hızlıca birçok numarayı öğrenirler. İnsanlarla bağ kurdukları için yalnız bırakılmaya uygun değildirler ve ayrılık kaygısı yaşarlar. Bu nedenle çok fazla havlama eğiliminde olabilirler. Bu nedenle yalnız yaşıyorsanız Maltese Terrier size uygun bir dost değildir. Bunun yanında bu köpekler genel olarak küçük çocuklar ve diğer köpeklerle iyi geçinemezler. Yavruluk döneminde doğru sosyalleşme eğitimi almadıkları durumda, çok koruyucu bir tavır takınırlar ve tehdit olarak algıladıkları her canlıya karşı saldırganlaşırlar. Havlama ve ısırma gibi huylar edinmeleri kaçınılmaz hale gelir. Sosyalleşmiş Maltese Terrier köpekler bile küçük çocuklarla yaşamaya pek uygun değildir. Çünkü, çok küçük oldukları için çocuklar onlarla oynarken zarar verebilir.

Maltese Terrier Özellikleri

maltese terrier özellikleri

Kökenleri Malta'ya dayanan Maltese Terrier cinsi köpekler boyut olarak küçük köpek sınıfına girer ve süs köpeği olarak bilinirler. Yaşam süreleri 12 ve 15 yıl arasında değişirken, genellikle sağlıklı bir yapıları vardır. Fakat küçük boyutlarından dolayı diş sorunlarına ve patella gibi genetik bazı rahatsızlıklara yatkın olabilirler. Uzun, ipeksi ve düz beyaz tüyleri vardır ve bazılarında limon rengi benekler bulunabilir. Tüyleri neredeyse yere kadar uzanır. Ağırlıkları tipik olarak 1,8 ve 3 kg arasında değişir. Erkekler omuzda 20 ila 25 cm uzunluğunda olmalı, dişiler ise 20 ila 23 cm uzunluğunda olmalıdır. Olgunluk döneminde 1,8 kilogramdan daha az ağırlığındaki bir Maltese, genetik bozukluklara daha yatkındır ve genel olarak daha yüksek sağlık riski altındadır. Yüksek bakım ihtiyaçları bulunmasa da tüylerinin düzenli olarak fırçalanması ve yıkanmaları gerekir.

Maltese Terrier Irkı Tarihi

maltese terrier ırkı tarihi

Maltese Terrier, en eski süs köpeği ırklarından biridir ve tarihleri en az iki bin yıl öncesine dayanır. Sanatçılar, şairler ve yazarlar bu küçük köpeği Roma, Yunan ve Mısır'ın erken kültürlerinde ölümsüzleştirmiştir. Aristoteles'in bile bu köpekten bahsettiği bilinir. Mısır eserlerinde Maltese benzeri köpek motifleri, Yunan kültüründe ise bu köpekler için mezarlar inşa edilmesi bu köpeklerin antik dönemdeki değerini ifade etmektedir. Mısırlılar ve yüzyıllar sonra birçok Avrupalı, bu köpeklerin hastalıkları tedavi etme yeteneğine sahip olduğuna inanarak, hastaların yanına bu köpeklerden yerleştirirlerdi. "Teselli Köpeği" ismi buradan ilham alınarak verilmiştir. Akdeniz kültürlerinde yaygın olan bu köpek türünün kökeni tam olarak bilinmemektedir. Birçok kaynak bu köpeğin Malta Adası'nda Spitz ve Spaniel tipi köpeklerden geliştirildiğini belirtir. Bu köpeklerin İtalya'dan ve Asya'dan geldiğini belirten iddialar da mevcuttur. Özellikle 15. yüzyılda bu köpekler Avrupa'da yaygınlaşmaya başladı. Fransız aristokratlarının kollarında yer buldular ve Henry VIII saltanatı sırasında, Maltese Britanya'ya geldi. 16. yüzyılın sonunda, Avrupa'da asil ve kraliyet kadınları için favori evcil hayvan haline geldiler. Kraliçe I. Elizabeth, İskoçya Kraliçesi Mary ve Kraliçe Victoria'nın favori köpek ırkının Maltese Terrier olduğu söylenmektedir. Sir Joshua Reynolds ve Goya gibi ressamların birçok portreye bu köpekleri dahil ettikleri de bilinir. 17. ve 18. yüzyıllarda ise bu köpekler sincap boyutunda üretilmeye çalışıldığı için tükenme noktasına geldiler. Sonrasında yetiştiriciler ırkı kurtarmak için kanişler ve diğer küçük köpekler ile bu ırkı karıştırdılar. Bu karışımlar sonucunda birçok benzer ırk ortaya çıktı. Bu şekilde Maltese Terrier, Bichon Frise, Bolognese ve Havanesse ırklarının doğrudan ataları oldu. Şu anda bildiğimiz halini ise İngiliz yetiştiricilerin ürettiği bilinmektedir. 18. ve 19. yüzyılda birçok köpek gösterisinde boy gösterdiler ve özellikle 1950 yılından sonra popüler hale geldiler.

Maltese Terrier Kişiliği

maltese terrier kişiliği

Maltese, enerjik bir kişiliğe sahip aktif bir köpek cinsidir. İnsan odaklı oldukları için eğitimlere güzel cevap verirler ve oyun, ödül gibi olumlu pekiştirmelerle kolayca eğitilebilirler. Korkusuz yapıları sayesinde yeni insanlarla veya hayvanlarla tanışmaktan çekinmezler. Sevimli ve tatlı görünümleri sayesinde bolca şımartılırlar fakat şımartılmasalar bile sevecen bir yapıya sahiptirler. Yavruluk döneminde iyi sosyalleştirilmiş bir Maltese, meraklı ve oyuncu olurken aynı zamanda insanların kucaklamasını severler. Her köpek gibi, bu köpeklerin de yavruyken farklı farklı insanlar ve ortamlara alıştırılmaları gerekir. Onları sosyalleştirmek için evinize gelen misafirlerle tanıştırabilir, köpeklerin kabul edildiği kafelere gidebilir veya köpek parklarında farklı köpeklerle onları tanıştırabilirsiniz.

Maltese Terrier Bakımı

maltese terrier bakımı

Çoğu köpeğe göre daha az bakım gerektiren Maltese Terrier cinsi köpekler, yaşlılık dönemlerine kadar enerjik kalabilen bir yapıya sahiptirler. İç mekanda yaptıkları basit egzersizlerle formlarını koruyabilir ve enerjilerini atabilirler. Bununla beraber bu köpekler 8 aylık olana kadar uzun mesafeli yürüyüşlere çıkamazlar. Çünkü kemik gelişimleri hala devam etmektedir. Yavruluk dönemlerinde egzersiz konusunda onları özgür bırakın ve kendi kendilerine oynamalarına izin verin. Bu köpekler tam olarak ev köpekleridir ve çok sıcak ve soğuk havaları tolere edemezler. Bu nedenle tuvaletlerini evde yapacakları şekilde onları eğitmeniz gerekir.

Maltese Terrier cinsi köpeklerin beslenmesi için iki öğüne bölünmüş şekilde yüksek kaliteli kuru köpek maması yeterli olacaktır. Bu küçük köpekleri fazla kilo almaktan korumak için mamasını ölçerek verin ve kesinlikle serbest besleme yapmayın. Vücudunu kavradığınızda kaburgalarını hissedebiliyorsanız, köpeğiniz fit demektir. Ancak kaburgalar bir yağ tabakasının altında kaldıysa bir diyete başlamak gerekebilir veya verdiğiniz ödül miktarlarını gözden geçirmelisiniz. Bazı sindirim sorunları nedeniyle bu köpekler mama konusunda seçici olabilirler. Bu durumda veterinerinizle beraber bir beslenme rejimi belirlemeniz gerekir. Yeme bozukluklarına diş ile ilgili problemler de neden olabilir. Diş ve diş eti sağlığının da takipçisi olmanız gerekir. Ayrıca satın aldığınız köpek mamasının markası büyük önem taşır.

Maltese Terrier Mama Önerisi

Bu sevimli dostunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamak için özel olarak formüle edilmiş bir köpek mamasını tercih etmeniz önemlidir. Maltese Terrier'inizin ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilmiş Royal Canin Maltese Terrier Adult Köpek Maması, onların sağlığını ve mutluluğunu desteklemek için mükemmel bir seçenektir. Bu mama, Maltese Terrier cinsinin tüy sağlığına, sindirim sistemine ve genel refahına katkıda bulunacak şekilde tasarlanmıştır. İçeriğinde bulunan özel besin maddeleri deri sağlığını korur, dışkı kokusunu azaltır ve mızmız iştahları tatmin eder. Ayrıca, özel şekillendirilmiş mama taneleri diş sağlığını korumaya yardımcı olur. 10. aylarından sonra bu mamayı kullanarak onlar için ideal beslenme rejimini kolayca oluşturabilirsiniz.

Maltese Terrier Tüy Bakımı

Maltese Terrier cinsi köpeklerin neredeyse yere kadar uzanan ipeksi tüyleri çok fazla dökülmez. Çünkü birçok köpek ırkında bulunan alt tüyler bu küçük köpeklerde bulunmaz. Tüylerinin olumsuz yanı ise, kolayca kirlenmesi ve matlaşmasıdır. Ayrıca gözlerindeki akıntılardan dolayı göz altlarında lekeler oluşabilir. Bu nedenle Malta köpeğinizin tüylerini en az iki günde bir nazikçe fırçalayın ve tarayın. Bu özellikle tüyleri temiz tutmanıza yardımcı olacaktır. Bulutsu tüyleri çok güzel olsa da çabuk kirlenir. Bu nedenle haftalık olarak yıkanmaları gerekir. Özellikle yıkamadan önce tüy bakımını gerçekleştirin ve matlaşan alanları iyice fırçalayın. Tek tek tüyleri gevşeterek fırçalayın. Bu aşamada tüy bakım yağları da kullanmanız tüy sağlığını korumakta etkili olacaktır.

Tatlı Malta köpeğinizin düşük kulaklarını da en az haftada bir kez kontrol edin. İçlerinde enfeksiyon gibi belirtiler veya kötü koku varsa hemen veterinerinize götürün. Ayrıca bu köpeklerin kulaklarında çok fazla tüy büyür ve bu tüylerin kesilmesi gerekir. Bu aşamada veteriner veya köpek kuaförüne ihtiyaç duyacaksınız. Bununla beraber eğer kendi kendine aşınmıyorsa, köpeğinizin tırnaklarını ayda bir veya iki kez kesin. Parke gibi zeminlerde yürürken tıkırtılar geliyorsa, tırnak kesim zamanı gelmiş demektir. Fakat tırnak kesiminde çok dikkatli olmanız gerekir çünkü köpeklerin tırnaklarında kan damarları mevcuttur. Özellikle köpekler için üretilmiş tırnak makasları kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Bu küçük köpeklerin bakımı konusunda en çok dikkat etmeniz gereken unsur gözyaşı lekeleridir. Bu lekelerin önüne geçmek için köpeğinizin gözlerini günlük olarak ılık suyla temizleyin. Özellikle öğünlerden sonra ağzının çevresindeki tüyleri de ılık suyla temizleyin. Suyunu su kabından değil şişeden içmeye alıştırın çünkü su içerken tüyleri lekelenecektir. Mamasını verdiğiniz kabın çelik, seramik veya cam olmasına özellikle dikkat edin. Mama kabının sürekli temiz olmasını sağlayın. Başının üstündeki tüylerin yemek yerken veya su içerken lekelenmesini istemiyorsanız bu tüyleri topuz yapmayı düşünebilirsiniz. Basit ve çok baskı yapmayan bir saç tokası ile topuz yapabilirsiniz.

Maltese köpeğinizin dişlerini haftada en az iki veya üç kez fırçalayarak tartar birikimini ve bakterileri engelleyebilirsiniz. En ideali tabi ki günlük olarak fırçalamaktır. Bu şekilde diş eti hastalıklarının ve kötü nefes kokusunun önüne geçebilirsiniz. Bunun yanında köpeğiniz yeterince güneş ışığı (D vitamini) almazsa, tatlı siyah burnunun pembeleştiğini fark edebilirsiniz. Yemek yediği mama kabı da burnunun pembeleşmesine neden olabilir. Bunun yanında dişi bir Maltese, kızgınlık dönemine girdiğinde burnu pembeleşebilir.

Tüm bu bakım süreçlerine köpeğinizi yavruyken alıştırmanız gerekir. Yavruluk döneminde onun güvenini kazanmak için patilerini sık sık tutun ve ağzının içine bakın. Köpekler güvenmedikleri canlıların bu hareketleri yapmasını sevmezler. Bakım süreçlerini küçük ödül mamaları veya kemikleri ile pozitif bir sürece dönüştürün. Böylece veteriner muayenelerinde daha uyumlu davranabilirler. Bakım süresinde ciltte, ağızda, burunda, ayaklarda ve gözlerde kızarıklık, hassaslık veya enfeksiyon belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Sizin yapacağınız bu küçük muayeneler köpeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Maltese Terrier Traş Modelleri

Puppy Cut (Yavru Tıraşı)

maltese terrier puppy cut

Bu modelde, tüm tüyler kısa ve eşit uzunlukta kesilir. Tüy bakımını kolaylaştırır ve tüylerin daha zor kirlenmesini sağlar. Bununla beraber tatlı köpeğinizin yavruluk dönemindeki görünümünü korur.

Show Cut (Gösteri Tıraşı)

maltese terrier show cut

Tüylerin uzun bırakıldığı, gösteri köpekleri için tercih edilen bir modeldir. Estetik ve zarif bir görünüm sunar, özellikle sergilerde popülerdir. Ancak günlük bakım gerektirir.

Teddy Bear Cut (Oyuncak Ayı Tıraşı)

maltese terrier teddy bear cut

Yüz kısmında daha uzun, vücutta daha kısa tüyler bırakılarak, yuvarlak ve tatlı bir görünüm elde edilir. Sevimli bir görünüm sağlar ve bakımı nispeten kolaydır.

Top Knot (Tepe Tokası)

maltese terrier top knot

Uzun tüylerin başın üst kısmında toplanarak toka ile sabitlendiği modeldir. Gösterişli ve dikkat çekici bir stil sağlar. Göz çevresindeki tüyler toplanarak, köpeğinizin görüşünü netleştirir.

Maltese Terrier Eğitimi

maltese terrier eğitimi

Bu tatlı ve küçük köpeklerin eğitimi aslında çok kolaydır. Bolca övgü ve olumlu pekiştirme ile bu köpeklere doğru şeyi yaptığını kolayca öğretebilirsiniz. Ancak olumlu pekiştirme konusunda aşırı kaçmamalısınız çünkü şımarmaya açık bir yapıları vardır. Aşırıya kaçtığınız durumda sürünün alfası olarak kendilerini tanımlayıp sizi dinlememeye başlayabilirler. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yavruluk döneminde küçük süs köpeğini sosyalleştirmek, eğitim sürecini kolaylaştıracaktır. Evde beraber yapacağınız egzersizler enerjilerini atmaya yeterli olacaktır fakat zaman zaman dışarıda oyunlar oynamak da gerekir. Sahibine aşırı bağlı yapıları nedeniyle yalnız kalmamaları gerekir ve uzun süre yalnız kalmak yıkıcı etkilere neden olabilir. Kısa süreli yalnız bıraktığınız durumlarda, sevdiği oyuncaklara ulaşabildiğinden emin olun.

Maltese Terrier Yatkın Olduğu Hastalıklar

maltese terrier yatkın olduğu hastalıklar

Maltese köpekleri genellikle sağlıklı bir yapıya sahiptir fakat tüm ırklarda olduğu gibi bazı olumsuz sağlık sorunlarına yatkındırlar. Bu sağlık sorunları arasında Patellar Lüksasyon, Beyaz Köpek Titreşim Sendromu, PRA, Çöken Trakea, Ters Hapşırma, Hipoglisemi ve Portosistemik Karaciğer Şantı bulunur. Tüm Maltese Terrier cinsi köpeklerde bu hastalıklar görülmese de, bu köpeklerden birini ailenize katmak istiyorsanız hastalıklar konusunda tetikte olmanız gerekir.

İlk olarak Patellar Lüksasyon, genellikle arka bacaklarda bulunan bir diz ekleminin yerinden çıkıp tekrar oturması durumudur. Bu durum sakatlayıcı olabilir veya ağrılara neden olabilir. Bu nedenle köpeğinizin yürürken zorlanıp zorlanmadığına dikkat etmelisiniz.

Bunun yanında sadece Maltese Terrier gibi beyaz köpeklerde görülen Beyaz Köpek Titreşim Sendromu, tüm vücutta titremeye, koordinasyon eksikliğine ve hızlı göz hareketlerine neden olur. Genellikle 6 ay ila 3 yaş arasında yüksek seviyede stres yaşadıkları durumda bunu yaşayabilirler. Her ne kadar ağrılı olmasa da böyle bir durum yaşadığınızda hızlıca veterinere başvurun.

Progresif Retinal Atrofi (PRA) da bu köpeklerde görülen hastalıklardandır. Dejeneratif bir göz hastalığıdır. Gözün arka kısmındaki fotoreseptörlerin kaybından kaynaklanan ve etkisini yavaş gösteren bir hastalıktır. Çoğunlukla körlüğe neden olmadan yıllar önce veterineriniz tarafından tespit edilebilir. Bu nedenle belirli aralıklarla göz kontrolleri yapmak etkili olacaktır.

Çöken trakea ise havayı akciğerlere taşıyan trakea denen dokunun çökmesiyle meydana gelir. En yaygın belirtisi köpeğinizin kronik, kuru ve sert bir öksürükten muzdarip olmasıdır. Cerrahi ve tıbbi şekilde tedavi edilebilir. Bu hastalıkla en çok karıştırılan ters hapşırma ise çok daha az ciddi bir durumdur ve sadece birkaç dakika sürer. Genellikle köpeğiniz çok heyecanlandığında veya hızlı bir şeyler yediğinde ortaya çıkar. Bazı durumlarda polen gibi etkenler de neden olabilir. Köpeğinizin burnundan gelen salgıların damakları üzerinden soluk borusunu kapatması bu hapşırıklara neden olur. Köpeğinizi çok korkutsa da, boğazını nazikçe okşamanız etkili olacaktır.

Buna ek olarak portosistemik karaciğer şantı, böbrek rahatsızlığıdır ve anomali yaşanan bir damarın karaciğeri bypass etmesine ve bu nedenle kanın temizlenmemesine denir. Hipoglisemi ise, düşük kan şekerinden kaynaklanır. Belirtileri arasında zayıflık, dengesiz yürüyüş ve nöbet geçirme bulunur. Köpeğinizde bu durumları gözlemliyorsanız kesinlikle bir veterinere başvurun. Son olarak Siringomyeli (SM), omuriliği etkileyen ciddi ve kronik bir hastalıktır. Omuriliğin merkezi kanalında sıvı dolu boşluklar veya kistlerin omuriliğin dokusuna zarar verdiğinde ortaya çıkar.

Maltese Terrier Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

maltese terrier sıkça sorulan sorular

Maltese Terrier için ideal ev nedir?

Maltese Terrier, büyük bir alan gerektirmeyen küçük bir köpektir. Kendisi de küçük olduğu için apartman daireleri veya küçük evler onlar için idealdir. Koşacak büyük bir alana ihtiyaç duymazlar. Sürekli kuyruklarını sallayarak evin tadını çıkarabilirler. Bu köpekler küçük ve narin oldukları için evde güvenli bir alan oluşturmak, tehlikeli eşyaları ve küçük parçaları ortadan kaldırmak önemlidir. Ayrıca, beyaz ve leke tutmaya yatkın tüyleri nedeniyle düzenli temizlik yapılarak hijyenik bir yaşam alanı sağlanmalıdır. Evde yalnız bırakılmamaları veya yalnız kaldıkları sürelerin kısa tutulması, onların mutlu ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Küçük olmalarına rağmen, günlük yürüyüşler ve oyunlar onlar için önemlidir. Bahçeli bir ev ideal olabilir ancak, günlük yürüyüşler ve iç mekan oyunları ile de ihtiyaçları karşılanabilir. Evin içinde onlara rahatça dinlenebilecekleri yataklar, minderler ve oyuncaklar sunulmalıdır. Ayrıca, mobilyaların tırmanmaları ve keşfetmeleri için güvenli olduğundan emin olunmalıdır.

Maltese Terrier için ideal kişi kimdir?

Maltese Terrier, sevgi dolu bir ortama ihtiyaç duyar. Aslında onlara sevgi ve ilgi gösterebilecek kişiler, ideal sahiplerdir. Bu tatlı köpekler, bolca karın kaşımasını ve kucaklamayı çok severler. Özellikle ilk kez ailesine bir köpek katacak insanlar için idealdirler. Fakat bu köpekler, düzenli beslenme ve bakım rutinlerine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, düzenli bir programa sahip olan ve bu rutini sağlayabilecek kişiler için uygundur. Bunun yanında, uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Bu nedenle, evde daha fazla zaman geçirebilen, evden çalışan veya esnek çalışma saatlerine sahip kişiler ideal sahiplerdir. Küçük köpeklerin küçük çocuklar için ideal arkadaşlar olacağını düşünebilirsiniz fakat bu köpekler küçük çocuklardan hoşlanmazlar. Yetişkinler ve bu hassas küçük köpeklerle fazla sert oynamayacak daha büyük çocukların bulunduğu evler onlar için daha uygundur. Bu özelliklere sahip aileler ve evler onların mutlu olması için idealdir.

Maltese Terrier kaç yıl yaşar?

Maltese Terrier köpekleri genellikle 12-15 yıl arasında yaşar. Sağlıklı bir yaşam sürdüklerinde ve iyi bakıldıklarında ömürleri daha da uzun olabilir. Düzenli veteriner kontrolleri, dengeli beslenme ve sevgi dolu bir çevre, onların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerine yardımcı olur.

Orijinal Maltese Terrier nasıl anlaşılır?

Orijinal Maltese Terrier köpekleri, safkan özelliklerine sahip olmalıdır. Beyaz, uzun ve ipeksi tüyleri, küçük ama sağlam yapıları ile tanınırlar. Gözleri koyu renkli ve yuvarlaktır. Burnu siyah, kulakları düşüktür. Safkan olup olmadığını anlamanın en kesin yolu, köpeğin soy ağacını gösteren belgeleri ve gerekli sağlık testlerini kontrol etmektir.

Maltese Terrier evde yalnız kalabilir mi?

Maltese Terrier köpekleri sosyal ve insanlarla olmayı seven köpeklerdir. Uzun süre yalnız bırakılmaları, anksiyete ve stres yaratabilir. Bu nedenle onları evde birkaç saatten fazla yalnız bırakmamalısınız.

Maltese Terrier koku yapar mı?

Maltese Terrier köpekleri genellikle koku yapmaz. Tüylerinin düzenli olarak taranması, temiz tutulması ve belirli aralıklarla banyo yaptırılması, onların kötü kokmamasını sağlar. Ağız sağlığına da dikkat edilmesi, koku oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Maltese Terrier tüy döker mi?

Maltese Terrier köpekleri çok az tüy döker. Uzun ve ipeksi tüyleri vardır, bu nedenle düzenli taranma ve bakım gerektirir. Yukarıda bahsettiğimiz şekilde tüylerinin bakımı yapıldığında, dökülme minimum seviyede olur. Bu özellikleri, alerjisi olan kişiler için de onları daha uygun hale getirir.

Maltese Terrier ne kadar büyür?

Maltese Terrier köpekleri küçük ırk köpeklerdir. Genellikle 2.5 ila 4 kg arasında bir ağırlığa ulaşırlar ve omuz yüksekliği 20-25 cm civarındadır. Küçük yapıları nedeniyle apartman yaşamına oldukça uygun köpeklerdir.

Maltese Terrier ev yemeği yer mi?

Maltese Terrier köpekleri belirli ev yemeklerini yiyebilir, ancak beslenme dengelerinin korunması önemlidir. Ev yemekleri verirken, tuz, baharat, soğan, sarımsak ve çikolata gibi köpekler için zararlı olabilecek maddelerden kaçınılmalıdır. Ev yemeği ile beslenme, veteriner tavsiyesi doğrultusunda yapılmalıdır. Fakat genel olarak köpeklerin beslenme rejimi yüksek kaliteli kuru mama ile olmalıdır.

Maltese Terrier ısırır mı?

Maltese Terrier köpekleri genellikle agresif değildir ve ısırma eğilimleri yoktur. Ancak, yavruyken diş çıkarma döneminde veya stres altında ısırma davranışı gösterebilirler. Özellikle şımartıldıklarında kendilerini alfa yerine koyup diğer canlılara ve özellikle çocuklara karşı saldırganlaşıp ısırabilirler. Sosyalleşme ve eğitimle, bu tür davranışlar kontrol altına alınabilir.

Maltese Terrier çok havlar mı?

Genel olarak çok havlamasalar da düzgün sosyalleştirme eğitimi almadıkları durumlarda streslerini havlayarak gösterirler. Çok fazla olumlu pekiştirme ile şımartılırlarsa, çok havlayarak istediği şeyi yaptırmayı deneyebilirler. Bu hususlara dikkat ederseniz fazla havlama sorunu yaşama ihtimaliniz düşüktür. Eğer böyle bir sorun mevcut ise itaat eğitimi konusunda destek almanız gerekir.

Maltese Terrier ne zaman dışarı çıkarılır?

Yavru Maltese köpeklerin dışarı çıkmaya başlamaları için ideal zaman 8 aydan sonrasıdır. Çünkü kemik gelişimlerini 8 ayda tamamlarlar ve dışarı çıkıp uzun yürüyüşler yapmaya uygun hale gelirler. Bunun yanında onu dışarı çıkarmadan önce parazit gibi durumlara karşı aşılarının tam olmasına dikkat edin.

Maltese Terrier nelerden hoşlanır?

Küçük yapılarının yanında enerjik ve oyuncu yapıları bulunan bu bulutumsu köpekler kendi kendilerine sevdikleri oyuncak ile oynamayı severler. Bunun yanında insanlarla etkileşimlere de bayılırlar. Göbeğinin kaşınması veya kucaklanmaları onları keyiflendirir. Bununla beraber olumlu pekiştirme ile sevdirdiğiniz tüy bakımı zamanı da onlar için keyifli bir aktivite türüdür. Akıllı ve oyuncu yapılarına hitap edecek zeka oyunları da onları neşelendirecektir.

Maltese Terrier cinsi köpekler, eşsiz güzellikleri ve enerjik yapıları ile evinize neşe katabilirler. Onların sevecen doğası, kolay eğitilebilirlikleri ve apartman yaşamına uyum sağlamaları, bu cinsi şehir hayatı için ideal bir tercih haline getirir. Ancak, bu tatlı köpeklerin mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için düzenli bakım ve ilgi gerektirdiğini unutmamalısınız. Bu sevimli dostlardan birini ailenize katmayı düşünüyorsanız, tüm ihtiyaçlarını mamaciteyze.com üzerinden hızlı kargo seçenekleri ile temin edebilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey
09.09.2024

Ankara Kedisi Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey

Blog yazımızda kedi ülkesi olarak bilinen ülkemizin en ünlü kedilerinden olan Ankara kedisinin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Akita Inu Özellikleri ve Bakımı
31.08.2024

Akita Inu Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda yüksek sadakatleri ve korumacılıkları ile bilinen Japon Akita Inu köpeklerin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı
29.08.2024

Chartreux Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda sakin, dost canlısı ve nadir bir Fransız kedisi olan Chartreux kedisinin özellikleri ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Korat Kedisi Özellikleri ve Bakımı
28.08.2024

Korat Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Blog yazımızda, Tayland kökenli nadir Korat kedisinin özelliklerini, bakımını ve tarihi detaylı olarak inceliyoruz.

Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Cavalier King Charles Spaniel Özellikleri ve Bakımı

Kraliyet soylusu Cavalier King Charles Spaniel ırkı köpeklerin özelliklerini ve bakımını blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

Sosis Köpek Dakhund Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Sosis Köpek Dakhund Özellikleri ve Bakımı

Tatlı görünüşleri ile dikkat çeken ve sosis köpek olarak bilinen Dakhund cinsi köpeklerin özelliklerini ve bakımını detaylıca inceliyoruz.

Tüysüz Kedi Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Tüysüz Kedi Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı

İlginç görünümleri ile eşsiz tüysüz kedi Sfenks kedisinin tüm özelliklerini ve bakımı blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

Beagle Köpek Özellikleri ve Bakımı
31.07.2024

Beagle Köpek Özellikleri ve Bakımı

Yüksek koku duyularıyla büyüleyen köpek cinsi Beagle özelliklerini ve bakımını blog yazımızda detaylıca inceliyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.