Eğer bir kedi köpeğe benzetilecekse bu Egyptian mau yani Mısır mau kedisi olabilir. Bu kediler dünyanın en hızlı evcil kedileridir. Saatte 48 kilometre hızla koşabilen Mısır mausu için kediler aleminin tazıları demek pek de yanlış olmaz.
Çarpıcı beneklerle süslü kürküyle hızlı koşan, inanılmaz bir zıplama becerisine sahip olan Mısır mau kedi cinsi tüm bu özellikleri sebebiyle gerçekten evcil kediler arasında farklı bir yere sahiptir. Antik mısır tapınaklarını ve salonlarını süsleyen kedilerin soyuna kadar uzanabilecek kökenlere sahip zarif, benekli bir kedi türüdür. "Mau" ismi, antik mısır dilinde kedi anlamına gelen bir kelime olan "mau"'dan gelir. Bir diğer anlamı da "güneş"'tir.
Bir Egyptian mau kedisiyle birlikte yaşamak herhangi bir kediyle yaşamaktan biraz farklıdır, çünkü bu nadir kediler hem çok hareketli hem de ilginç sesleri çıkartan birer konuşkandır. Bakışları etkileyici ve nadir olduğu kadar güzel olsan Mısır Mau kedisi, parlak ve benekli tüyleri ile hayal gücüne hitap eden bir kedi ırkıdır.
Egyptian mau kedisinin isminde geçen Mısır ibaresi ırkın kökeninin Mısır olduğunu söylüyor, ancak ırk üzerinde yapılan genetik çalışmalarda bu cinsin kökeninin Avrupa ve Kuzey Amerika olduğu ortaya çıkmış. Yine de tarihi kanıtlar ırkın kesinlikle Mısır kökenli olduğunu doğrular nitelikte. Irk üzerinde yapılan çalışmalar ayrıca Mısır mau kedisinin ülkemize ait bir tür olan Ankara kedisi, en büyük kedi cinsleri arasında yer alan Maine Coon ve Korat ırkları ile de yakından ilişkili olduğunu gösteriyor. Kısacası Egyptian mau ırkının menşei Mısır olarak kabul ediliyor, ancak ırkın Avrupa ve Kuzey Amerika kedileriyle de yakın ilişkisi olduğu kanıtlanmış durumda.
Mısır Mau kedisinin mısır evcil kedilerinden türediği düşünülmekte birlikte kesin genetik bağlantıları izlemek zordur. M.Ö. 1900'lere kadar uzanan Antik Mısır sanatı, Mısırlıların evlerinde Mısır Mausuna benzer benekli kedileri betimlemiştir. Mısır bölgesinin Roma hakimiyetine girdiği dönemlerde de bu kedilerin İtalya'ya götürüldükleri düşünülmektedir. Mısır Mausuna benzer kediler 20. yüzyılın başlarında İtalya, İsviçre ve Fransa'da yetiştirildi. Özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında bu kedi ırkı tükenme noktasına geldi. 1950'lerde Roma'da yaşayan Rus kökenli bir hemşire olan Nathalie Troubetskoy, bir elçilikten geldiği söylenen gümüş benekli bir yavru Mısır Mausunu aldı. Kedinin güzelliği ve kişiliğinden etkilendiği için çok bulunmayan bu ırkı canlandırmaya karar verdi. Orta doğu'dan getirttiği benzer genetiğe sahip kedilerle Mısır Mausunu çiftleştirip 6 senelik bir süreçte bu kedi ırkını tekrardan canlandırdı. 1968 yılında kedi ırklarını tanımlayan otoriteler Mısır Mauslarını tanıdı.
Mısır mausları dünya genelinde hala çok nadir bir ırktır ve tahminlere göre 3000 adeti geçmeyecek nüfusları vardır. Ayrıca 2012 yılındaki bir genetik analizde Türk Van Kedisi gibi orta doğu kökenli kedilerle ortak genetiği taşıdıkları kanıtlanmıştır.
Orta boy kedi cinslerinden biri olan Egyptian mau kedilerinin ağırlıkları 2,5-5 kilo arasında değişiyor. Abyssinian kedisinin vücut yapısını andıran vücut yapısına sahip olan bu kediler çok çeviktir. Kuyrukları uzun, kulakları geniş ve dik, ağızları ve patileri de küçüktür. Egyptian mau kedilerin gözleri büyük ve badem şekildir, gözleri yavruyken açık renklidir, kedi yetişkin hale gelince gözleri amber rengini alır. Gözleri "kuşüzümü" olarak adlandırılan çarpıcı bir açık yeşildir ve endişeliymiş gibi bakışları vardır. Boyları 20 ve 35 cm arasında değişirken, uzunlukları ise 40 cm'e kadar çıkabilir. Mısır Mau kedileri hızlı, atletik kedilerdir ve iyi gelişmiş bir kas yapısına sahiptirler. Erkekler genellikle dişilerden daha büyüktür. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzundur, bu da onlara sanki parmak uçlarında duruyolarmış gibi bir görüntü verir. Bu uzun arka bacaklar, yanlarından arka dizlerine kadar uzanan ek bir kas katmanı ile birleşerek yükseklere zıplayabilmelerini sağlar. Bu atletik yapıları sayesinde 182 cm'e kadar zıplayabilirler. Ortalama yaşam süresi 12-14 yıl olan Egyptian mau sağlıklı kedi cinslerinden biridir. Fiziksel olgunluğa erişmeleri iki yıla kadar sürebilir. Buna ek olarak CFA'ye göre, hamile Mısır Mausları 73 gün süren hamilelik süreci ile evcil kediler arasında en uzun hamilelik geçiren kedi cinsidir.
Mısır mau kısa tüylü kedi cinslerinden biridir, tüyleri duman rengi, gümüş rengi, siyah ya da bronz renklerde olabilir. Kürkü her ne renk olursa olsun mutlaka beneklidir, gümüş renkli olanların benekleri siyah, bronz renkli kürkü olanların koyu kahve, duman rengi olanlardaysa siyah benekler vardır. Bu ırkın en önemli fiziksel özelliklerinden biri de zaten tüylerinin üzerindeki bu beneklerdir. Bronz renkli olanlarının patileri ve burnu pembe-kırmızıdır, diğer renklerdekilerinse siyahtır. Bu kısa tüyler, ipek gibi ve yoğundur. Gümüş ve bronz renkteki benekler sadece tüy uçlarında görülür. Alınlarında "M" işareti ve yüzde göz köşesinden başlayan maskaraya benzer çizgiler bulunur. "M" veya yusufcuk böceğine benzeyen bu işaret Kuzey Amerika kökenli Mısır Mau kedilerinde daha yaygın görülür. Kuyrukları koyu uçlu ve kuyruk boyunca uzanan bir sırt çizgisi bulunur. Kulaklarında ise kısa kısa tüyler bulunur. Tüm bu detaylarıyla kendine özel bir tüy yapısına sahip olan Mısır Mau kedileri, görünümleriyle sizleri büyüleyebilir. Ocicat ve bengal kedisi ile kolayca karıştırılabilen Mısır Mausu, sadece tüylerinde değil, ciltlerinde de doğal beneklere sahiptir. Temel fark, Mısır Mausunun bu iki ırktan daha küçük olmalarıdır.
Bu kediler diğer kedilerden farklı sesler çıkartmalarıyla da tanınır. Hatta bazı kişiler Egyptian mau kedilerinin bazen cıvıldadığını düşünür. Genel olarak konuşkan bir ırktır ve cıvıldamaya benzeyen ilginç seslerle insanlarla iletişim kurmayı çok severler. Zaten bu çevik kediler evcil kediler arasında en sosyal olanlardan biridir, çocuklarla, köpeklerle, yabancılarla ve kedilerle gayet iyi anlaşırlar. Her ne kadar enerjik olsalar da apartman hayatına kolayca adapte olabilirler. Yalnız, erken yaşta yeterli düzeyde sosyalleşmesi sağlanmayan Mısır mau kedileri çekingen olabilirler ve yetişkinlik dönemlerinde yabancılarla iletişim kurmakta, yeni ortamlara adapte olmakta ciddi şekilde zorlanabilirler, bu sebeple yavru Mısır mau kedilerinin muhakkak yeterli sosyalleşmelerini sağlamak gerekir. Bu anlattıklarımız tabi ki Mısır mau kedi cinsi karakteri konusunda genel bilgiler, yani bu ırktan her kedinin karakteri mutlaka bu anlattıklarımıza uyacak diye iddia edemeyiz.
Mısır mausu zeki, aktif ve oyunbaz kedilerdir. Bu nedenle yaşam çevrelerinde uyarıcılara ihtiyaç duyarlar. Onlara iç mekanda bol aktivite ve etkileşim sağlamak önemlidir. Bunun için evinizde büyükce bir kedi ağacı konumlandırabilirsiniz. Bu ağaç üzerinde zıplama, tırmalama içgüdülerini doyurabilir, enerjilerini atabilirler. Yüksekte bulunmayı seven bir kedi türüdür. Onu evinizde dolapların ve hatta avizelerin tepesinde görmeniz normaldir. İnsanlarla etkileşimli oyunları severler, oyuncakları size getirmekten hoşlanırlar. Dışarıda kedi tasmaları ile keyifle yürüyebilirler. Aynı zamanda enerjik yapılarından dolayı evinizde kırılacak eşya bulundurmamaya dikkat etmeniz gerekir. Tüm kedilerde olduğu gibi yüksek kaliteli bir diyet, streslerinin önüne geçmek, düzenli tüy bakımı, kısırlaştırma ve aşılarına dikkat etme uzun ve mutlu bir hayat sürmelerini sağlayacaktır. Eğer gün boyu kucağınızda yatacak sakin bir kedi arıyorsanız Mısır Mau kedisi size uygun değil. Onları gün içinde egzersiz ve oyunlarla yormanız gerekir.
Sosyal bir kedi türü oldukları için ailelerine bağlılık duyarlar fakat diğer kedilerin aksine evde uzun süreler yalnız kalabilecek derecede bağımsız bir yapıları vardır. Fakat bu kısımda da aşırıya kaçmamanız, kedinizin tamamen yalnızmış hissine bürünmesinin önüne geçmeniz gerekir. Yeterli ilgiyi ve enerjilerini atacak oyuncakları onlara sağlamazsanız mobilyalarınızı tırnaklayarak ve eşyaları düşürerek bunun bedelini size ödetebilirler.
Diğer kedilere göre orta düzeyde tüy dökme eğilimindedirler. Geniş çaplı bir tüy bakımına ihtiyaç duymazlar. En az haftada bir olacak tüylerini kaliteli bir kedi tarağı ile taramak kısa tüylerinin sağlığı için yeterli olacaktır. Bu şekilde tüy yumaklarının önüne geçebilirsiniz.
Egyptian Mau inanılmaz derecede asil ve zeki bir kedi ırkıdır. Ailelerine çok sadıktırlar ve genellikle ailenin bir üyesiyle en güçlü bağı kurarlar. Bir kişiye daha çok bağlansalar da ailedeki herkese karşı sevecen ve sevgi dolu olabilirler. Yabancılara karşı ilk başkta biraz mesafeli olsalar da hızlı bir şekilde ısınabilirler. Genel olarak, ilk başta biraz utangaç olabilirler ve hatta kaçıp saklanabilirler. Ancak zaman verildiğinde, kısa sürede yabancılarla sarılacak duruma gelebilirler. Oyunbaz bir karaktere sahip olan Mısır Mau kedileri, onlara uygun şekilde yaklaşmayı bilen çocuklarla da gayet içi geçinirler. Küçük yaşlardan itibaren doğru şekilde sosyalleştirilirlerse diğer kediler ve köpekler ile de gayet iyi geçinebilirler. Mısır Mau kedisi kendi bölgesini belirlemek için uzun uzun kuyruğunu sallar. Ayrıca sevimli bir mizah anlayışına sahiptirler, onlara attığınız oyuncakları geri getirirler ve suyu sevecek şekilde alışkanlık geliştirebilirler. Akan bir musluğun altına başlarını sokabilirler. Diğer evcil kedilerin aksine ev dışına çıkıp gezmeyi severler.
Mısır Mausları genetik olarak böbrek hastalıkları, mesane taşları ve alt üriner sistem hastalığı gibi sağlık sorunları geliştirebilirler. Ayrıca yaşam sürelerini kısaltabilen hipertrofik kardiyomiyopati adı verilen bir kalp rahatsızlığına diğer kedilere göre daha fazla yatkın olabilirler. Şiddetine bağlı olarak bu hastalık ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Buna ek olarak diş hastalıkları ve diş eti iltihaplanması yaşayabilirler ve düzenli olarak kedilere özel diş macunları ile dişlerini fırçalamanız bunun önüne geçmenizi sağlar. Tüm bu hastalıklar için düzenli veteriner muayenelerini yaptırmak çok önemlidir.