Belçika Kurdu (Malinois) Özellikleri ve Bakımı

Belçika Kurdu (Malinois) Özellikleri ve Bakımı

Belçika Kurdu sadık doğası ve koruyucu içgüdüleri ile bizlere dostluk eden çok özel bir köpek ırkıdır. Malinois ismiyle bilinen bu köpekler dört Belçika Çoban Köpeği ırkları arasından en popüler olanıdır. Blog yazımızda oldukça enerjik olan Belkiça kurtlarının özelliklerini inceleyip onlarla nasıl sağlam bir dostluk kurabileceğinizi açıklıyoruz. Bir Belçika kurdu ile dost olmayı düşünüyorsanız bu rehber tam size göre.

Belçika Kurdu Özellikleri

belçika kurdu özellikleri

Belçika kurdu Malionis’ler ilk bakışta Alman çoban köpeğine benzetebileceğiniz orta boy köpeklerdir. Siyah maskeleri ve kısa tüyleri ile Alman çoban köpeklerinden ayrılırlar. Belçika kurdu daha hafif kemiklere sahiptir ve daha küçüktürler. Alman çoban köpeğine göre daha dik dururlar ve kulakları daha üçgenimsi yapıdadır. Ayrıca Belçika kurdu daha hassas bir mizaça sahiptir. Bu nedenle sert eğitim teknikleri Alman çoban köpeklerinde olduğu gibi uygulanmamalıdır. İsimlerini Belçika’nın Malines kentinden almaktadırlar. İlk olarak bu kentte yetiştirilmişlerdir.

Erkek Belçika Kurdu 60-66 cm omuz yüksekliğine ulaşabilir. Kilo olarak 25 ve 35 kg ağırlığına ulaşabilirler. Dişi Belçika kurdu ise erkeklere göre biraz daha kısadır. Ömuz yüksekliği 55 ve 60 cm civarında olur. Kiloları ise 18 ve 27 kg arasında değişebilir. Bu değerler göz önüne alındığından orta boy bir köpek ırkı olduklarını söyleyebiliriz. Bu da ev yaşamına veya küçük bir bahçeye uyumlu olabileceklerinin göstergesidir.

Yapılan araştırmalar sonucunda Belçika kurtlarının ortalama 12 veya 14 yıl yaşadıkları tespit edilmiştir. Nasıl ki bizim yaşam süremizi beslenme rejimimiz ve egzersizlerimiz etkiliyorsa aynı durum tüylü dostlarımız için de geçerlidir. Egzersiz ihtiyaçlarını karşılayıp, kaliteli köpek mamaları ile köpeğinizin yapısına uygun bir beslenme rejimi sağladığınızda Belçika kurdunuz size uzun yıllar eşlik edecek, ailenizin bir parçası olacaktır.

Belçika kurdunun tüyleri açık kahverengi, siyah ve maun dahil olmak üzere bir çok renkte olabilir. Açık kahverengi diğer renklere göre daha yaygındır. Tüyleri çift katlı ve kısadır. Bu da daha atletik bir yapıda görünmelerini sağlar. Çift katlı tüyleri sayesinde olumsuz hava koşullarına dirençlidirler. Soğuk ve sıcak hava şartlarına aşırı olmadığı sürece uyum sağlayabilirler.

Mizaçlarını incelediğimizde ilk olarak gayet zeki ve eğitilebilir olduklarını söyleyebiliriz. Sert eğitim tekniklerini uygulamadığınız sürece Belçika kurdunu kolayca eğitebilirsiniz. Özellikle yavruluk dönemlerinde gerek ödüllü eğitimler gerek ise diğer köpekler ile sosyalleştirme ile çok uyumlu bir Belçika kurdu yetiştirmiş olursunuz. Ayrıca sizi üst seviye sadakatleriyle ödüllendirirler. Ailenize ve size son derece yüksek sadakat duyarlar ve her türlü olumsuz duruma karşı sürekli tetikte olurlar. Sizi sürünün başı olarak tanımlayarak fedakarlıklarını gösterirler. Bu nedenle bekçi köpeği olarak çok fazla tercih edilirler. Eviniz veya bahçenizde bir Belçika kurdu dostunuz var ise güvenliğiniz için endişe etmenize gerek yoktur.

Eğer yavru bir Belçika kurdu sahiplendiyseniz ilk olarak dikkat etmeniz gereken mümkün oldukça fazla insanla ve hayvanla onları sosyalleştirmenizdir. Ayrıca farklı mekanlar da keşfetmeleri gerekir. Onları parklarda diğer köpekler ile gözetim altında sosyalleştirebilirsiniz. Ayrıca yavruluk ve gençlik döneminde aktif egzersizler uygulayarak hem dinç kalmalarını hem de uyumlu olmalarını sağlayabilirsiniz. İtaat eğitimleri, takip oyunları ve frizbi gibi köpek oyuncakları ile parktaki deneyimlerinizi mükemmel hale getirebilirsiniz. Hızlı öğrenen ve aktif bir köpek ırkı olan Belçika kurtları tempolu koşularınıza uzun süre eşlik edebilirler.

Belçika kurdu çalışmaktan fazlaca keyif alan çalışkan bir köpek türüdür. Günümüzde bir çok alanda görev yaparak bu çalışkanlıklarını kanıtlamışlardır. Özellikle arama kurtarma ve polis görevlerinde oldukça aktiftirler. Kendilerine verilen görevleri zekaları ve çeviklikleri ile eksiksiz tamamlarlar. Ayrıca köpek yarışmalarında da kendilerini gösterirler..

Belçika kurtları için yavruluk döneminde veya gençlik dönemlerinde sosyalleştirme eğitimleri çok önemlidir. Düzgün sosyalleşme eğitimleri ile çocuklarınıza da yakın bir dost olabilirler. Onları sürünün içindeki korunması gereken yavrular olarak görerek sevgi duyarlar. Fakat yüksek avcı içgüdülerinden dolayı sosyalleştirme süreçlerinde çok dikkatli olmanız ve gözetimde bulunmanız gerekir. Belçika kurdunuz ailenizle gayet iyi geçiniyor olsa bile küçük hayvanlarla kesinlikle baş başa bırakılmamalıdırlar. Onlara saldırma ve avlama eğilimleri gösterebilirler.

Belçika Kurdu Irkının Tarihi

belçika kurdu ırkının tarihi

Belçika Kurdu 19. Yüzyılın sonlarında Belçika’da geliştirilen dört Belçika çoban köpeği türlerinden en popüler olanıdır. Ülkemizde Belçika kurdu olarak bilinen Malinois, Tervuren, Laekenois ve Groenendael olarak bu türler dörde ayrılır. Bazı ülkelerde bu köpekler farklı ırklar olarak tanımlanırken bazılarında ise tek bir tür olarak tanımlanmışlardır. Bu karışıklığının önüne geçmek amacıyla 1891 yılında Belçikalılar Belçika Çoban Köpeği Kulübü’nü kurmuş bu ırkların belirlenmesi için gereken çalışmaları yapmışlardır. Bu çalışmalar sonucunda 1901 yılında Belçika çoban köpeği ve alt türleri ayrı bir ırklar olarak tanımlandı.

İlginç bir şekilde Belçika kurtlarının atasının hangi köpek olduğu bilinmektedir. Irkın izlerini incelediğimizde Adrien Janssens adında Belçikalı bir çobana ait çiftliğe ulaşabiliyoruz. Belçika kurtlarının atası olan Vos I isimli köpek bu çiftlikte dünyaya gelmişti. Adrien, bir sığır tüccarından satın aldığı kahverengi sert tüylü bir köpek ile kısa ve sert tüylü bir köpeği çiftleştirerek ilk Belçika kurdunun hayata gözlerini açmasını sağladı. Ayrıca Vos I’nın torunlarından Hollanda çoban köpeklerinin de türediğini biliyoruz.

Belçika kurtlarının parladığı ve çalışkanlıklarını gösterdiklerini dönem I. Dünya Savaşı olmuştu. Onlarca savaşta kuryelik, kızıl haç ve hatta hafif makineli tüfek arabalarında görevler yaparak popüler oldular ve çevikliklerini gösterdiler. Bu başarılarını II. Dünya Savaşı öncesi polis gösterilerinde ödüller kazanarak taçlandırdılar. Savaş sonrası bir çok Amerikan askeri bu köpekleri eve dönerken yanlarında götürdü ve bu ırkın Amerika kıtasında da yaygınlaşmasını sağladı.

ünlü belçika kurdu

Son yıllarda Belçika kurtları sadece evlerimizde bize dostluk etmekle kalmayıp toplum içinde birçok görevi şevkle yerine getiriyorlar. Özellikle uyuşturucu tespiti ve arama kurtarma operasyonları ile insanlığa hizmet etmekteler. Bütün bu gelişmeler onların değerini artırdı ve daha popüler hale getirdi. Hatta 2019 yılında Conan adlı bir Belçika kurdu IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’yi hedef alan operasyonda elektrikli tellere takılarak yaralandı ve gazi oldu. Görev başarı ile tamamlandı ve Conan iyileştikten sonra Beyaz Saray’da kahraman olarak onurlandırıldı. John Wick filminin üçüncü ve dördüncü serisinde de John Wick'e bu mükemmel köpek ırkı eşlik ediyor.

Belçika Kurdu Kişiliği

belçika kurdu kişilik özellikleri

Belçika kurtları utangaç ve saldırgan olmayan kişilikleri ile sosyal hayatımızdaki girişken insanları temsil ederler. İnsanlarla etkileşime girmeye yatkındırlar ve fiziksel teması da ayrıca severler. Özellikle yavruluk dönemlerinde bu özellikleri öne çıkar. Bu nedenle yavruluk dönemleri sosyalleştirme için değerlendirilmelidir. Aileye yavruluk döneminde alıştıkları zaman yabancılara karşı biraz çekingen olabilirler ve fazla korumacı tavırlar sergileyebilirler. Doğru eğitimlerle yetenekli bir bekçi köpeği veya bir göreve adanmış iş bitirici köpekler olabilirler. Ek olarak bölgelerini ve ailelerini fazla saldırganlaşmadan koruyabilirler.

Belçika Kurdunun Yatkın Olduğu Hastalıklar

belçika kurdunun yatkın olduğu hastalıklar

Belçika kurdu genel anlamda sağlıklı bir köpek ırkıdır. Çevik yapısı ve kürkü sayesinde çoğu hastalığa karşı dirençli güçlü bir köpek türüdür. Fakat her köpek gibi genetik ve çevresel faktörler nedeniyle bazı hastalıklara yatkın olabilirler.

Kalça Displazisi

Belçika kurtlarında kalça displazisi uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturmaması nedeniyle oluşur ve kalıtsaldır. Genellikle arka bacaklar tutmaz ve topallık ortaya çıkar. Fakat her kalça displazisine sahip olan Belçika kurdu topal olmayabilir. Bu nedenle bu hastalığa özel düzenli veteriner kontrolleri yaptırmak önemlidir. Genel olarak kalıtsal olsa da yani köpeğin ebeveynlerinden geçse de bazen yüksek kalorili mamalar veya kaygan zeminlerde zıplamak gibi faktörler de bu hastalığın oluşmasında etkili olabilir.

Progresif Retina Atrofisi(PRA)

Belçika kurtlarında gözün arkasındaki fotoreseptörlerin kaybı nedeniyle körlüğe neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık köpeğiniz tamamen kör olmadan veteriner taramaları ile tespit edilebilir. Fakat geri dönülemez şekilde Belçika kurdunuz kör olduysa onlar için dünyanın sonu değildir. Çok güçlü olan koku ve ses duyuları ile çok mutlu bir hayat sürebilirler.

Anesteziye Karşı Hassasiyet

Belçika kurdu kas-yağ oranları nedeniyle anesteziye karşı çok hassastırlar. Diğer köpeklerle kıyaslandıklarında anestezi altında ölüm oranları daha yüksektir. Belçika kurdunuz bir ameliyata girecek ise veterinerinize bu hassasiyeti danışın ve farkında olduklarından emin olun.

Dirsek Displazisi

Dirsek displazisi genellikle büyük ırk köpeklerde ortaya çıksa da orta boy olan Belçika kurdu da bu hastalığa yatkındır. Bu hastalıkta köpeğin dirseğini oluşturan 3 kemiğin farklı büyüme hızları ile büyür ve eklem gevşekliğine yol açar. Veterinerler bu hastalığı ameliyatla tedavi edebilir veya ağrılara karşı ilaç önerebilir.

Belçika Kurdu Bakımı

belçika kurdu bakımı

Belçika kurdu yavruluk öneminde iyi eğitilirse apartman yaşamına iyi uyum sağlayabilecek bir köpek ırkıdır. Yalnızlığı pek sevmeyen aktif köpekler oldukları için aile ile birlikte ev içinde yaşamaları onlar için en iyisidir. Genel olarak soğuk iklimlere yatkın olsalar da aşırı olmamak kaydıyla sıcak iklimde de idare edebilirler.

Belçika kurdu için egzersiz yapmak çok önemlidir. Enerjik ve atletik yapısını egzersizler ile koruyabilir ve onları mutlu edebilirsiniz. Yetişkin bir Belçika kurdunun günde üç veya dört kez olmak üzere 20 dakikalık periyotlar ile egzersiz yapması gerekir. Yürüyüş veya koşularınıza mükemmel eşlik ederler. Kendinize bir spor rutini oluşturmak istiyor ve motive olamıyorsanız koşuya çıkmak için gözünüzün içine bakan bir Belçika kurdu etkili olacaktır. Bahçeniz var ise köpeğiniz için tasmasız egzersiz yapabileceği bir alanı çitler ile sağlayabilirsiniz. Çobanlık içgüdülerinden dolayı bu alanda büyük daireler çizerek koşabilirler ve sizi güldürebilirler.

Belçika kurdu bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yavruların farklı egzersiz ve eğitim ihtiyaçlarıdır. 9 haftalıktan 4 aylık olana kadar günde iki kez 15 veya 20 dk bahçede veya parkta egzersizler yapın. Egzersiz için frizbi veya top gibi oyuncaklar kullanabilirsiniz. Belçika kurtları bu oyuncaklar ile oynamaya bayılırlar. En kaliteli oyuncakları Mamacı Teyze üzerinden hızlıca temiz edebilirsiniz. 4 ve 6 aylık dönemde haftalık itaat eğitimlerine başlamanız gerekir. İtaat eğitimlerinde köpek çiğneme kemikleri kullanarak doğru davranışlarını ödüllendirebilirsiniz. Bu kısımda dikkat etmeniz gereken sert ve ani tepkiler göstermemektir. Belçika kurtları sert tarzda eğitimlere uygun değillerdir. İtaat eğitimlerinin yanında bu dönemde günlük 500 metre civarı yürüyüşler onlar için idealdir. 6 ay ve 1 yaş arasında özellikle günün serin saatlerinde 40 dakikaya kadar sevdiği bir oyuncak ile oynatarak parkta vakit geçirebilirsiniz. Yürüyüşleri 500 metreyi periyotlara bölecek şekilde kurgulayın. Belçika kurdunuz 1 yaşını geçtikten sonra yine aynı itaat eğitimleri ve oyunlar ile devam edebilirsiniz. Bu dönemde yürüyüşlerin yanında beraber koşulara başlayabilirsiniz. Koşularınızda 1 kilometreyi pek aşmamaya dikkat edin ve tempolu şekilde beraber yürüyüşler gerçekleştirin. Köpeğiniz olgunlaşmaya başladıkça yürüyüş mesafelerini artırabilirsiniz. Yavruluktan yetişkinliğe en çok dikkat etmeniz gereken etken yürüyüşleri asfalt veya beton zeminlerde yapmaktan kaçının. Bu şekilde Belçika kurdunuzun eklem sağlığını koruyabilir, kalça displazisi ihtimalini en aza indirebilirsiniz.

Belçika Kurdu Beslenmesi

belçika kurdu beslenmesi

Belçika kurdu aktif ve enerjik yapısı nedeniyle kaliteli bir beslenme rejimine ihtiyaç duyar. Beslenme kısmında köpeğinizin boyutu, yaşı, yapısı ve metobilizması en önemli etkenlerdir. Fakat genel olarak günde iki öğüne bölünmüş şekilde 2 ila 3 bardak seviyesinde yüksek kaliteli kuru köpek maması yeterli olacaktır. Bu kısımda Royal Canin markasının ırklara özel formüle edilmiş mamalarını tavsiye ediyoruz. Belçika kurdunuzun beslenme kalitesi hem uzun bir ömür geçirmesi, hem de mutluluğu için çok önemlidir. Bu nedenle orijinal ve kaliteli markaları güvenilir satıcılardan temin etmeniz çok önemlidir.

Belçika Kurdu Tüy Bakımı

belçika kurdu tüy bakımı

Belçika kurdunun sert üst tüyleri ve yoğun alt tüylerinden oluşan çift katmanlı kürkü olumsuz hava şartlarına karşı oldukça dayanıklıdır. Tüyleri boyun kısmında aslan yelesine benzer bir yapı oluşturur. Renk olarak tüylerin geneli kahverengi ve maun rengindedir. Yüzdeki siyahlıklar maske oluşturur ve kulakların uçlarında da siyahlıklar bulunur. Bazı Belçika kurtlarının da patilerinde veya göğüs kısmında beyazlıklar bulunur.

Sert yapılı tüylerinin bakımı diğer köpeklere göre oldukça kolaydır. Sert kıllı bir fırça ile haftada bir tüylerini fırçalamanız yeterli olacaktır. İlkbahar ve sonbaharda tüy dökme miktarları artar. Bu dönemlerde tüylerini fırçalama rutinlerini ihmal etmemeniz gerekir. Fırçalama kısmında kaliteli bir fırça veya tarak kullanmak oldukça önemlidir. En kaliteli tarak veya fırçaları Mamacı Teyze üzerinden temin edebilirsiniz. Fırçalama rutinlerine yavruluk dönemin alıştırmanız oldukça önemlidir. Bu rutinlere alıştırmak için fırçalama yaparken sevdikleri bir oyuncakla oynatabilirsiniz.

Tüy bakım rutinlerinize diş ve tırnak bakımını da ekleyebilirsiniz. Belçika kurdunuzu diş eti hastalıklarından ve ağız kokusundan korumak için haftada en az iki kez kaliteli bir köpek diş fırçası ile dişlerini fırçalayın. Köpeğiniz kendiliğinden tırnaklarını aşındırmıyorsa tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekir. Bunun için Trixie markasının tırnak makasını kullanabilirsiniz. Tırnak kesim zamanı geldiğini parke gibi sert zeminlerde yürürken yapacağı tıkırtılardan anlayabilirsiniz. Tüy bakımı dahil bütün bakımlarda patilerini tutarak onlara güven verin.

Ayrıca Belçika kurdunuzla yapacağınız bakım rutinlerinde bazı kontroller yapmanız gerekir. Kulaklarının içinin temizliğini kontrol edin ve ciltte, burunda, ağızda kızarıklık, iltihaplanma, enfeksiyon gibi belirtileri kontrol edin. Ayrıca gözleri berrak olmalı ve kesinlikle akıntılar olmamalı. Bu şekilde potansiyel hastalıkları önceden fark edip erken teşhis sağlayabilir ve ona uzun bir ömür sunabilirsiniz.

Belçika Kurdu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

belçika kurdu hakkında sıkça sorulan sorular

Belçika kurdu çocuklarla nasıldır?

Yavruluk döneminde doğru sosyalleştirme eğitimlerinden geçmiş bir Belçika kurdu çocuklarla ve diğer hayvanlarla genel olarak iyidirler. Fakat bazı Belçika kurtları içgüdüleri nedeniyle çocuklarla oyun oynarken ısırma gibi davranışlarda bulunabilirler. Bu nedenle gözetimde olmak önemlidir. Eğer bu tarz bir yönelim gösterirlerse bu davranışın doğru olmadığını itaat eğitimleri öğretmeniz gerekir.

Bu kısımda diğer önemli etken ise çocukların Belçika kurduna karşı göstereceği davranışlardır. Çocuklarınızı köpeğinizin kuyruğunu veya kulağını çekmeme konusunda ayrıca uyarın. Özellikle Belçika kurdunuz mama yerken ona yaklaşmamaları gerektiği konusunda uyarmalısınız. Son olarak sadece Belçika kurdu değil çocuklarınızı hiçbir köpekle yalnız bırakmamanız gerekir.

Belçika kurdu iyi bir aile köpeği midir?

Belçika kurdu, doğru sosyalleşme eğitimi ile mükemmel aile köpekleri olabilen yüksek enerjili köpeklerdir. Enerjik yapıları nedeniyle zihinsel ve fiziksel egzersiz ihtiyaçları yüksektir ve bu nedenle Belçika kurtları küçük apartman daireleri için yanlış seçim olabilir.

Belçika kurdu çok havlar mı?

Hayır, Belçika kurtları çok fazla havlamazlar. Havlama eğilimi diğer çoban köpeği türlerine göre kıyasla daha düşüktür. Fakat genetik veya çevresel faktörlerden dolayı fazla havlama eğiliminde olabilirler. Bu kısımda itaat eğitimleri uygulamanız gerekebilir.

Belçika kurdu vahşi midir?

Hayır, Belçika kurtları vahşi değildir. Doğru şekilde eğitildiklerinde ve sosyalleştirildiklerinde aile dostu ve sadık köpekler olurlar. Ancak, bazı Belçika kurtları diğerlerinden daha fazla avlanma içgüdüsüne sahip olabilir. Bu nedenle, onları küçük hayvanlarla ve çocuklarla birlikteyken dikkatli bir şekilde gözetlemek önemlidir.

Belçika kurdu akıllı mıdır?

Belçika kurdu, eğitimi kolay ve oldukça çalışkan inanılmaz derecede zeki bir köpek türüdür. Hızlı ve ilgili öğrencilerdir, eğitimde sadece eğlenmezler, aynı zamanda zihinsel sağlıkları da gelişir.

Belçika kurdu fiyatı nedir?

Belçika kurdu fiyatı, köpeğin kökenine, köpeğin yaşına ve köpeğin özel eğitim alıp almadığına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Eğitimli köpekler için eğitim seviyesi fiyatı daha da belirler. Genel olarak Belçika kurdu yavrularının fiyatları 4000 ve 9000 tl arasında değişmektedir. Fakat Mamacı Teyze olarak satın almadan önce yuva arayan Belçika kurtlarını sahiplenmenizi öneriyoruz.

Belçika kurdu, sadık doğası, koruyucu içgüdüleri ve yüksek zekasıyla öne çıkan özel bir köpek ırkıdır. Enerjik yapısı ve eğitilebilirliği sayesinde sağlam bir dostluk kurabileceğiniz bu köpekler, aile yaşamına uyum sağlayabilir ve birçok görevde başarılı olabilirler. Ancak, doğru sosyalleşme, eğitim ve bakımın sağlanması önemlidir. Belçika kurdunun özelliklerini anlatan blog yazımızda, onlarla sağlıklı bir ilişki kurmanız için önemli bilgileri sizlere sunduk.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.