British Shorthair Özellikleri ve Bakımı

British Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Dünyanın ve ülkemizin en popüler kedi cinslerinden biri olan British Shorthair, oyuncak ayıyı andıran belirgin yuvarlak kafası ve kısa tüyleriyle ünlü orta boylu bir kedi cinsidir. Bu kediler genellikle tatlı ve sevgi doludur fakat kucaklanmayı ve sarılmayı pek sevmezler. British Shorthair kediler, isimlerini aldıkları İngiltere kökenlidir ve o bölgenin ev kedisi olarak bilinirler. İlk ortaya çıktıkları dönemde renkleri gri ile mavi arası bir renkteydi fakat günümüzde çift renkli, çizgili veya farklı desenlerde de British Shorthair bulunabiliyor. Blog yazımızda İngiliz soylusu British Shorthair kedileri tarihinden özelliklerine, bakımından huylarına kadar detaylıca inceliyoruz.

British Shorthair Özellikleri

british shorthair özellikleri

British Shorthair kedileri Maine Coon veya Norveç Orman Kedisi kadar olmasa da aslında büyük kedilerdir. Bu da onları orta-büyük boyutta kediler yapar. Ağırlıkları ile 3 ile 8 kilo arasında değişirken uzunlukları ise 56 ve 64 cm arasındadır. Erkek British Shorthair kediler dişilere göre biraz daha büyük ve ağır olurlar. Erkek ve dişisini en kolay ayırt edebileceğiniz kedi türüdür. Erkekleri iri yapıları ile hemen fark edebilirsiniz. Ömürleri 12 ve 16 yıl arasında değişir ve hipoalerjenik bir tür değildir. Kökenleri İngiltere’nin de bulunduğu Birleşik Krallık bölgesine dayanır. British Shorthair kediler, hem fiziksel hem de zihinsel olarak geç olgunlaşırlar. Bu kediler genellikle 3 ile 5 yaşları arasında son boyutlarına ve ağırlıklarına ulaşmazlar. Olgunluklarına ulaşana kadar yavru enerjisi ve oyunseverliği sergilerler fakat tamamen olgunlaştıklarında sakin ve uyumlu olurlar.

İsimlerindeki kısa tüy anlamına gelen “Shorthair” kelimesini kısa ve çok yoğun olan tüylerinden alırlar. Kısa ve yoğun tüyleri onlara dokunduğunuzda diğer kedilerde olmayan kadifemsi bir his yaratır. Tüyleri birçok farklı renkte ve kombinasyonda olabilir. Beyaz, siyah, mavi, kırmızı, krem, füme, altın, cameo, çizgili, çok renkli veya kaplumbağa kabuğu desenli olmak üzere farklı farklı kombinasyonlarda British Shorthair ile karşılaşabilirsiniz. Göz renkleri ise tüy rengine ve desenine bağlı olarak değişir. Genellikle mavi, altın, bakır, yeşil, mavi-yeşil, ela veya iki gözü de van kedileri gibi farklı renklerde olabilir. Altın ve bakır tonu gözler en karakterize renklerden biridir.

Ailenize mükemmel uyum sağlayacak bir kedi türüdür. Bu nedenle günümüzde birçok ailede yerlerini almışlardır. Sakin bir kişilikleri vardır ve genellikle ailenin tüm üyeleriyle iyi geçinirler. Evde yaşayan çocuklar ve diğer hayvanlarla iyi anlaşırlar. Hareketli kediler olmalarına rağmen aşırı aktif değillerdir, çok miyavlamayan sessiz kedilerdir ve küçük apartlar dahil neredeyse her türlü evde mutluca yaşıyabilirler. Fakat pek miyavlamasalar da diğer kedilere göre daha fazla mırlarlar. Hatta en yüksek desibelde mırlama rekoru bir British Shorthair’e aittir. 2011 yılında Smokey isimli bir British, 67.7 desibel seviyesinde mırlayarak bu rekoru elde etmiştir.

British Shorthair Tarihi

british shorthair tarihi

British Shorthair kedilerin Roma İmparatorluğu’nun Britanya’yı istila ettikleri dönemlerde İngiltere’ye getirilen kediler oldukları düşünülmektedir. British Shorthair kediler Büyük Britanya’nın en eski kedi cinsi olarak bilinir. Birleşik Krallık bölgesinde kısa tüylü sokak kedileri olarak ortaya çıkan bu kediler, yetiştiricilerin bu kedileri Pers ve Rus kedileri ile çiftleştirerek günümüzdeki British Shorthair türünü oluşturdukları bilinir. Bu yetiştiricilerden en ünlüsü olan Harrison Weir, sokak kedileri ile farklı kedileri çaprazlayarak kedi sergilerinde bu kedileri gösterdi. Bu şekilde 1871 yılında düzenlenen kedi sergilerinde British Shorthairler sergilenmeye başladılar. İlk dönemlerinde British Blue kedisi olarak adlandırılıyorlardı çünkü mavi renk bu cinsin erken dönemlerinde çok yaygındı. British Blue kediler günümüzde de yaygın olsalar da farklı renk ve desenleri ile British Shorthairler ile ayrılmışlardır. 1900’lerin başlarında Amerika’ya getirildiler ve o zamanlar tam olarak ırk tanımı yapılmamıştı. İlk olarak 1980 yılında British Shorthair kediler Kedi Meraklıları Derneği tarafıdan tanındılar.

British Shorthair kedilerin dünya edebiyatında da ayrı bir yeri vardır. Bu cinsin en ünlü kedisi, Alice Harikalar Diyarında’daki Cheshire Kedisi’dir. Tombul yanakları ve büyük yeşil gözleriyle Çizmeli Kedi karakterinin de bir British Shorthair’den esinlenerek yaratıldığı söylenir. Sosyal medyanın en ünlü British Shorthairi ise Coby The Cat isimli 1,5 milyondan fazla takipçisi olan bir kedidir.

British Shorthair Karakteri

british shorthair karakteri

Kişilik ve karakter konusunda insanlarla yaşamaya en eygun kedi cinslerinden biri olan British Shorthair kedi cinsi, aktif bir yapıya sahiptir fakat gürültülü değillerdir. Sevgi dolu ve sevecen olmalarına karşın çok sırnaşık değillerdir ve kucaklanmayı pek sevmezler. Zeki olmalarının yanında kendi hallerinde bir yapıya sahiptirler. British Shorthair kediler sakin ve rahattır, bu şekilde aile üyeleri ve diğer hayvanlar ile iyi anlaşırlar. Genellikle evin içinde sevdikleri bir konumda uzanmayı severler. Vakitlerinin büyük kısmını uyuyarak geçirirler. Küçük oyunlar veya basit oyuncaklar günlük enerjilerini atmaları için yeterlidir. Karakterleri konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta korkak ve ürkek yapılarıdır. Bu nedenle evinize gelen misafirleri ve yabancılara onlara dokunmaları ve kucaklamaları konusunda dikkat etmeleri gerektiğini belirtmelisiniz. Buna ek olarak günde birkaç saatten fazla onları yalnız bırakmamanız önemlidir.

British Shorthair Görünümü

british shorthair görünümü

British Shorthair kediler, orta-büyük boyutlu, dengeli ve güçlü bir vücuda sahiptir. Dişiler, erkeklerden biraz daha küçük boyutlarda olur. Bu cinsin en belirgin özellikleri yuvarlak yanakları, sert kemikli bir çenesi, orta boy kulakları ve büyük yuvarlak gözleridir. Kalın bacakları ve geniş göğüsleri ile de dikkat çekerler. Makas almak için can atacağınız tombul yanakları ise neredeyse başka hiçbir kedide görülmez. Alt tüyü olmayan tek katmanlı kısa tüyleri kadifemsi bir his yaratır. Mavi kürklü British Shorthair kediler kehribar rengi gözlere sahiptir. Diğer kürk rengine sahip British Shorthairlerde göz renkleri yeşil, bakır veya mavi gibi birçok farklı renkte bulunabilir. Bu özelliklerini inceleyerek orijinal bir British Shorthair kedisini tespit edebilirsiniz. Ülkemizde füme ve gri renklerdeki tüylerinden dolayı genellikle Duman olarak isimlendirilirler.

British Shorthair Bakımı

british shorthair bakımı

İsimlerinden de anlaşılacağı gibi British Shorthair kedisi, minimum bakım gerektiren kısa bir tüy yapısına sahiptir. Haftada bir kez yumuşak bir kedi fırçası ile fırçalamanız ve mevsimsel tüy dökme dönemlerinde daha sık fırçalamanız gevşek tüylerinin evde yayılmasını kolayca engeller. Diğer kedilere göre kendilerini daha güzel temizleseler de yine ufak çapta da olsa tüy bakımı gerekir.

Tırnaklarını üç haftada bir bir kedi tırnak makası ile kesmeniz yeterli olacaktır. Haftalık bakım rutininizde kulaklarını da kontrol etmeyi unutmamanız gerekir. Kulaklarında biraz kir görürseniz bir pamuk topu ile zedelememeye dikkat ederek temizleyebilirsiniz. Fakat kesinlikle kulak temizleme çubuğu kullanmayın. British Shorthair kedinizin kulakları kızarık ve aşırı kirli görünüyorsa kesinlikle veterinerinize başvurmanız gerekir.

Yetişkinlik dönemlerine kadar oyunbaz olan bu kediler, aşırı aktif ve hareketli değillerdir. Gün içinde evde biraz dolaşarak ve birkaç kez sizinle oynayarak egzersiz ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Onları kedi oltası veya oyuncak fareler ile oynatabilirsiniz. Bir British Shorthair kediyi en mutlu edecek şey bir kedi ağacına sahip olmasıdır. Kendi hallerinde bir yapıları olduğu için bu alanda istedikleri gibi dinlenebilir, tırmalama ürünleri ile tırmalama içgüdülerini giderebilirler. Nerede yaşayacakları konusunda çok seçici olmasalar da güneş alan bir kedi ağacı ve ona biraz ilgi gösteren bir ailelerinin bulunması mutluluklarını maksimum düzeye çıkaracaktır. Yaşam alanının çevresine bırakacağınız sevdiği birkaç oyuncak siz evde yokken de mutlu kalmalarını sağlayacaktır.

Boyut olarak diğer kedilere göre daha iri ve yapılı olmalarından dolayı kedi tuvaletinizi ona uygun boyutlarda seçmeniz önemlidir. Kediniz için kedi tuvaleti seçerken kedinizin burnundan kuyruk tabanına kadar olan ölçüde bir uzunluk gerekir. Bu şekilde rahatça kumlarını kullanabilirler. Buna ek olarak tuvalet kabını ve kumunu temiz tutmaya özen gösterin. Yoksa kedi tuvaleti kullanmaktan kaçınabilirler.

British Shorthair Beslenmesi

british shorthair beslenmesi

British Shorthair kediler sağlam bir yapıya sahiptir fakat onları sağlıklı ve fit tutmak çok önemlidir. Şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi sorunların önüne geçmek için kedinizi fit tutmak önemlidir. Bu kediler şişkolaştıkça daha tatlı gözükürler fakat fazla kilo onlar için ölümcül bir tehdittir. Yetişkinler için günlük iki öğün fit ve sağlıklı kalmaları için yeterli olacaktır. Genç yavrular için bu öğünler üçe çıkabilir. Mamanın tamamını kesinlikle kedinize bırakmayın, hepsini yiyerek fazla kalori alacaklardır. Ölçülü şekilde yüksek kaliteli kuru mama ile besleyin. Özellikle Royal Canin markasının British Shorthair kediler için özel ürettiği mamaları tercih edebilirsiniz. En doğru beslenme rejimini belirlemek için veterinerlerden görüş almanız önemlidir.

British Shorthair Sağlığı

british shorthair sağlığı

British Shorthair kediler genel olarak sağlıklı bir cinstir ve genetik hastalıklardan pek etkilenmezler. Genetik hastalıklar arasında en çok kalp hastalığına (Hipertrofik Kardiyomiyopati) yatkındırlar. Hipertrofik kardiyomiyopati kedinizin kalp kaslarının kalınlaşması sonucunda oluşur. Belirtileri ise nefes alma zorluğu, halsizlik ve iştah kaybıdır. British shorthair kediler enerjiye sahip olmalarının yanında çok aktif olmamalarından dolayı ileri yaşlarda fazla kilo almaya daha yatkın olurlar. Bu da kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle ileri yaşlarında olsa da egzersiz ihtiyaçlarına ayrı bir dikkat ayırmalısınız. Bunun yanında idrar yolu sorunlarına yatkın olabilirler. Ayrıca böbrek sorunlarına karşı da tetikte olmanız da önemlidir. Herhangi bir hastalığa yatkın olmasa bile her kedi hasta olabilir veya siz fark etmeden bir sağlık sorunu geliştirebilir. Bu nedenle, kedinizin sağlıklı olduğundan emin olmak ve sağlık durumunu takip etmek için en az yılda bir kez kedinizi veterinere götürün.

British Shorthair Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

british shorthair hakkında sıkça sorulan sorular

British Shorthair kediler ağlar mı?

Evet, British Shorthair kediler ağlayabilir. Kediler duygularını birçok şekilde ifade ederler ve ağlamak da bu duygulardan biridir. Kediniz üzgün, acı çekiyor veya korkuyorsa ağlayabilir. Ancak, kediler insanlarınkine benzer şekilde gözyaşı dökmezler. Gözyaşı kanalları tıkanması gibi bazı sağlık sorunları da kedinizin ağlamasına neden olabilir. Kedinizin normalden fazla ağladığını fark ederseniz, veteriner hekime danışmanız önemlidir.

British Shorthair kediler çok uyur mu?

Evet, British Shorthair kediler ortalama 12-16 saat uyurlar. Yavru ve yaşlı kediler yetişkinlere göre daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilir. Kedinizin uyku ihtiyacı cinsiyete, aktivite seviyesine ve sağlık durumuna göre de değişebilir.

British Shorthair yalnız kalabilir mi?

Evet, British Shorthair kediler diğer bazı cinslere göre yalnız kalmaya daha fazla tahammül edebilirler. Sakin ve bağımsız bir yapıları vardır. Fakat yine de her gün ilgi ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Onları uzun süre yalnız bırakacaksanız, oyuncaklar ve tırmalama tahtaları gibi onu eğlendirecek ve meşgul edecek şeyler bırakmanız önemlidir.

British Shorthair ev kedisi mi?

Evet, British Shorthair kediler ideal ev kedileridir. Sakin, uyumlu ve sessiz bir yapıları vardır. Küçük apartman dairelerinde bile rahatlıkla yaşayabilirler.

British Shorthair çok ses yapar mı?

Hayır, British Shorthair kediler çok fazla ses yapmazlar. Miyavlamaları diğer cinslere göre daha az ve kısadır.

British Shorthair kaç yıl yaşar?

British Shorthair kedilerin ortalama ömrü 12-16 yıldır. Bazı kediler 20 yıla kadar yaşayabilir.

British Shorthair soğuğu sever mi?

Evet, British Shorthair kediler soğuk havaya diğer cinslere göre daha dayanıklıdır. Kalın tüyleri onları soğuktan korur.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.