Maine Coon Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Maine Coon Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Dünyanın en büyük evcil kedi türü Maine Coon ile tanışın! Devasa boyutlara ve mükemmel karakteriyle Maine Coon ve diğer adıyla Nazik Dev ırkının özellikleri, karakteri ve bakımını sizler için derledik.

Maine Coon, iri yapılı ve sevecen kedi türüdür. İlk kez Kuzey Doğu Amerika bölgesinde tespit edildikten sonra, dünyanın diğer bölgelerindeki insanlar tarafından da ilgi görebileceği düşünülmüş ve tüm dünyaya yayılması başlamıştır. Maine ismini ortaya çıktıkları ABD'nin Maine bölgesinden alırlar. Son derece parlak bir tüy yapısına sahip bu kediler uzun tüyleri ve gösterişli fiziksel özellikleriyle tüm hayvanseverlerin dikkatini üzerilerine çekmeyi başarmıştır. Muazzam boyutları, pofuduk tüyleri ve porsuğu andıran uzun kulak tüyleri ile tanınırlar. Maine Coon' kedileri bazı insanlar için tehlikeli gözükseler de aslında tatlı ve sakin kişiliğe sahip tatlı devlerdir. Türleri zamanında yok olma tehlikesinde karşı karşıya kalmış olmasına rağmen günümüzde çok popüler hale gelmişlerdir. 2019'da Kedi Sevenler Derneği Maine Coon kedilerini 5. en popüler kedi cinsi olarak belirlemiştir.

Maine Coon Kedisi Özellikleri

maine coon özellikleri

Cins kediler arasında bir hayli de pahalı olan (Mamacı Teyze olarak canlı hayvan ya da hayvanlara ait kürk, diş vb. unsurların satılmasına kesinlikle karşıyız) ve fiziksel özellikleriyle dikkat çeken Maine Coon kedisi büyük eve sahip hayvanseverlerin en çok tercih ettiği kedi olarak; Catarvis Dergisinde, diğer rakiplerini geçerek birinci olmuştur. Evcilleşmeden önce çok daha uzun tüylere sahip olduğu belirtilen Maine Coon, yerel kedi cinsleriyle sık çiftleşmesi nedeniyle ilk zamanlardaki özelliklerinin bazılarını kaybetmiştir.

Bir hayli kaslı yapıya sahip olması nedeniyle, sokaktaki kedilerle kıyaslandığında özellikle dikdörtgen ve kalıplı vücuduyla kendisini her yönüyle belli edecektir. Dünyanın en büyük evcil kedisi Maine Coon türünün vücut yapısının en gelişmiş haline gelmesi 3 ila 5 yıl aralığında değişmektedir. Sivri uçlu kulaklara, kalın bacak ve patilere sahip Maine Coon türünde ki kedilerde gövde boylarıda bir hayli geniştir. Çene, yanak bölgesi ve kulakların yan kısımlarıyla da devasa bir kedi olacağını daha küçükken öngörmek mümkün olacaktır.Maine Coon kedilerinin ağırlıkları 4 ile 8 kg arasında değişirken erkekler 9 kiloya kadar ulaşabilir. Uzunlukları ise 48 cm ile 76 cm arasında değişir. Nadir olarak 1 metreyi bulan Maine Coon kedileri de bulunabilir. Tüyleri kalın ve pofuduktur. Dokunduğunuzda ipeksi bir his yaratır. Bu nedenle Maine Coon'ları okşamak antidepresan etkisi yaratır. Tüylerinin renkleri bir çok kombinasyonda buluşabilir. Desen olarak düz renkli (siyah, beyaz, mavi, kırmızı ve krem), çizgili (klasik, uskumru sırtı gibi) ve çift renkli (siyah-beyaz, mavi-beyaz, kırmızı-beyaz, krem-beyaz) gibi bir çok farklı desen ve renkte Maine Coon bulunabilir. Göz renkleri ise tüy renklerine göre değişiklik gösterir ancak genellikle yeşil, altın, yeşil-altın, bakır, mavi veya daha farklı renklerde olabilir. Yaşam süreleri 12 ile 15 yıl arasında değişir ve alerjilere karşı dayanıklı değillerdir. Ayrıca Maine Coon'lar olgunlaşmaya geç başlarlar, çoğu tam büyüklüğe 4 yaşına kadar ulaşamaz.

Kişilik olarak köpek gibi olduğu söylenen Maine Coon kedisi zeki ve dost canlısıdır. Sakin ve özgüvenli bu kediler, neredeyse her şeyi sakin bir şekilde karşılarlar ve çocuklar için mükemmel bir oyun arkadaşı olurlar. Genellikle diğer evcil hayvanlarla ve kedilerle de uyum içerisinde yaşayabilirler. Sosyal ve meraklı bir yapıları vardır. Evde yaşanan her olaya dahil olmayı isterler. Diğer kedilere göre daha konuşkandırlar fakat aşırı yüksek sesli değillerdir. Sosyalleşmek istediklerini kendilerini melodik miyavlamalar ve cıvıltılar ile ifade ederler. Kolay eğitilebilen kedilerdir ve yeni numaralar öğrenmeyi çok severler. Özellikle ödül mamaları ile doğru şekilde eğitilebilirler. Maine Coon'lar ilk ortaya çıktıkları dönemde olduğu gibi suya girmeyi severler ve suda oyun oynayabilirler. Bu nedenle onları yıkamak ayrı bir oyun vakti olacaktır. Maine Coon'lar ayrıca hastanelerde ve yaşlı bakım tesislerinde terapi kedisi olarak sertifikalandırılmıştır. Bir çok psikolojik hastalığa karşı antidepresan etkisi yaratırlar.

Maine Coon Kedisi Tarihi

en büyük evcil kedi maine coon stewie

Maine Coon türünün tespit edildiği ilk yer Kuzey Amerika ’nın doğu kesimlerindeki bölgelerdir. Birçok efsane Maine Coon'ların porsuk veya rakundan türetildiğini iddia etse de, bu kediler insanlar tarafından kıtaya getirilen evcil kediler ile vahşi kedilerin çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkmışlardır. Avcılık yetenekleri çok gelişmiş Maine Coon kedileri; adeta yün şeklindeki uzun ve kalın tüyleriyle soğuğa harika adapte olmuşlardır.

Maion Coon tipi kedilerin New England eyaletinde ortaya çıktıkları düşünülse de, özellikle Maine eyaletinde popülerdi. 1860'larda bazı çiftciler kedilerini fuarlarda sergilemeye başladılar. 8 Mayıs 1895'te New York'da Madison Square Garden'da düzenlenen ve Amerika'nın ilk kedi şovu olan etkinlikte, bir dişi kahverengi çizgili Maione Coon olan Cosey birinciliği kazandı. Kedi Sevenler Derneği'nin 1908 yayınlarında bu cins ırk kayıt defterine girmiştir.

İnsanların Kuzey Amerika bölgesini keşfiyle beraber; devasa büyüklükte Maine Coon kedileri'nin tanınmasıda başlamıştır. Bölgedeki insanlar tarafından çok sevilen ve evcilleştirilen bu sevimli kediler, insanlara kolay alıştığı için kısa sürede tüm dünyaya yayılmışlardır. Sadece Amerika’ nın değil tüm dünyanın en popüler kedi ırkları arasında kendine yer bulan Maine Coon kedisi; insanları kendine hayran bırakan görüntüsü, sadık ve insancıl kişiliğiyle evlerimize girmiştir. Kedi cinsi olarak kabul edilmesi ise 1993 yılında Amerikan Federal Biyolojik Araştırma Kurulu tarafından resmen tanınmıştır. Ünlü Maine Coon'lar arasında Harry Potter film serisinde Mrs. Norris'i oynayan Pebbles öne çıkar. Büyük boyutlarından dolayı, Maine Coon'lar evcil kediler tarafında birçok rekoru elinde tutmaktadır. 2018'de, İtalya'da yaşayan bir Maine Coon Guinnes Rekorlar Kitabı'na dünyanın en büyük evcil kedisi olarak giriş yapmıştır. Şu anki rekor sahibi Barivel ise, 120 cm boyutu ile neredeyse bir çocuk boyutundadır. Şimdiye kadar ki en uzun kedi ise yine bir Maine Coon olan Stewie'dir ve uzunluğu 120 cm'dir. Fakat ne yazık ki Stewie 2013 yılında hayatını kaybetmiştir.

Maine Coon Kedisi Karakteri

maine coon karakteri

Devasa boyutları nedeniyle korkutucu olabilen Maine Coon' kedisi aslında insanlarıyla vakit geçirmeyi seven yumuşak ve nazik bir devdir. Ailenin bir parçası olmayı beklerler ve kişisel alana çok önem vermezler. Günlük hayatta ev içinde sizi odadan odaya takip edecek ve yanınızda durmaktan keyif alacaklardır. Sevgi dolu ve sosyal kediler olmalarına rağmen ilginç bir şekilde kucağa gelmeyi sevmezler. Genellikle sağ kolunuz gibi yanınızda oturmayı tercih ederler. Boyutlarını ve ağırlıklarını düşündüğümüzde kucağa gelmemeleri daha idealdir. Maine Coon'lar inanılmaz derecede zeki, eğlenceli ve ne kadar yaşlansalar da yavruluk dönemlerinde gibi oyun oynamayı seven kedilerdir. Agresif bir cins değillerdir ve her ne kadar kucaklanmayı sevmeseler de bunu tolere eder, aşırı tepki göstermezler.

Sahibiyle son derece kuvvetli bir bağ kurabilen, zaman içerisinde komutların hepsini anlayabilecek duruma gelen kedinin kaba davranışlarına çok nadir şahit olunmuştur. Maine Coon kedisi; sahibiyle son derece kuvvetli bağ kurabilen ve zaman içerisinde verilen komutların hepsini anlayacak zekaya sahiptir. Genellikle kaba hareketler bulunmazlar ve sevecen tavırlarıyla dikkat çekerler.  Ayrıca çiftleşme dönemlerinde dahi uysal olmaları bu kedilerin en ilginç özelliklerindendir. İsteklerini yüksek sesle miyavlayarak değilde, sessizce belirtmeleri onların ne kadar uysal ve düşünceli kediler olduğu hakkında bizlere ipucu vermektedir. Aç kaldıklarında dahi huzursuz karaktere bürünmezler ve zamanla beslenme zamanlarına alışırlar. Çok hızlı öğrenme özelliğine sahip olmaları verdiğiniz komutlara doğru tepkiler vermelerini sağlamaktadır. Erkek Maine Coon Kedileri; daha çok muzip ve oyuncu karaktere sahip olurken, dişiler çok daha olgun tavırlarla etrafı seyretmeyi severler.

Maine Coon Kedisi Bakımı

maine coon kedisi bakımı

Maine Coon kedisinin pofuduk tüyleri hafif yağlıdır, bu da tüyleri suya karşı dayanıklı yapar. Yağmuru ve karı iterek kediyi kötü hava koşullarına karşı korur. Tüyleri uzun olmasına rağmen aşırı derecede dökülmez, düzenli olarak haftada bir kez onu taramanız yeterli olacaktır. Bunun yanında ayda bir onları yıkamanız tüylerinin temiz ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Tüy bakımı sürecinde tırnaklarını da kontrol edin ve uzadıysa kedi tırnak makası ile dikkatli şekilde kesin. Aynı zamanda kulaklarının içini de kontrol edin, kirli görünüyorsa zedelemeyecek şekilde temizleyin. Kulaklarda kızarıklık veya aşırı kir olmaması gerekir.

Maione Coon'lar hiperaktif düzeyde olmasa da aktif kedilerdir. Oyun oynamaktan keyif alırlar ve hatta köpeklerler gibi yakala-getir oyunlarını oynayabilirler. Özellikle tüylü kedi oyuncaklarını çok sevdikleri bilinir. Tırmalama da bu dev kedilerin zihinsel sağlığı için önemlidir. Bu nedenle bir Maine Coon ile dost olacaksanız evinizde kesinlikle tırmalama tahtası bulunmalıdır. Bu tırmalama ürünleri ile evinizde bir tırmalama köşesi oluşturun. Bu köşede tırmalama yatakları veya kedi oyun evleri konumlandırabilirsiniz.

Aslında Maine Coon'ların en temel ihtiyacı, onlarla oyun oynamak için zaman ayıran ve bu kediyi günlük hayat aktivitelerine dahil eden sevgi dolu bir ailedir. Sabırlı ve sakin bu kediler çocuklar ve diğer evcil hayvanlar dahil ailenin tüm üyelerine uyum sağlayacaklardır. Maine Coon'lar belirli süreler için evde yalnız kalabilirler ancak bundan kesinlikle mutlu olmazlar ve onlarla olumsuz psikilojik etkiler bırakabilir. Düzenli şekilde yalnız bırakılmak bu kedileri kaygılı ve üzgünsüz yapabilir. Bu nedenle gün içinde en az bir kişinin evde bulunduğu kalabalık aileler için daha uygun yapıdadırlar. Yalnız yaşıyorsanız veya çift olarak çalışıyorsanız kesinlikle bir Maine Coon'u ailenize dahil etmemelisiniz.

Birçok Maine Coon suyun içinde oyun oynamayı çok sever. Bu onları kolayca yıkamanızı sağlar fakat aynı zamanda siz duşa girerken onlar da dahil olmak için ısrar edebilirler. Ya da bulaşık yıkarken akan suyun altına girmeye çalışabilirler. Bu nedenle bu aktiviteleri onlar uyurken veya uzaktayken yapmanız daha ideal olacaktır.

Maine Coon'ların en şaşırtıcı yönlerinden biri dev boyutları ve duruşlarına rağmen sessiz olmaları ve ses çıkarsalar bile gayet nazik bir miyavlamaya sahip olmalarıdır. Diğer kedilere göre daha sadık ve aileye bağlı yapıda olmaları nedeniyle çoğu Maine Coon kedisi sahibi başka ırk kedilere alışamamaktadır. 

Maine Coon kediniz düzenli ve özel bir tarama rutinine ihtiyaç duyacaktır. Doğumundan itibaren ilk haftasından sonra aylık olarak onu yıkamanız gerekir. Uzun tüyleri genellikle ipeksi ve düzgündür, ancak yağlı ve sırçamsı görünmeye başladıklarında, yıkanma zamanının geldiğini anlayabilirsiniz. Tüy bakımı ve tarama rutini özellikle üst ve alt tüylerin düğümlenmesinin ve parlaklığını kaybetmesinin önüne geçmek için çok önemlidir. Düzenli olarak tüylerini taramak gevşek tüylerden kurtulduğunuz için fazla tüy dökülmesinin önüne geçer. Maine Coon'lar suyu ve onlara vereceğiniz her türlü ilgiyi sevdikleri için tüy bakım rutinleriniz hem onlar için hem de sizin için keyifli geçecektir.

Dev ve kaslı yapılarına rağmen özel egzersiz ihtiyaçları bulunmaz. Çoğu diğer kedi ırkı gibi uzun saatler uyuyacak ve evde zıplayıp koşacaktır. Büyük boyutlarından dolayı evinizdeki kırılacak eşyalara ayrıca dikkat etmeniz gerekir. Kedi oyuncakları ve kedi ağaçları onların enerjisini atmasını sağlayacaktır. Bu süper zeki kediler kolayca eğitilebilirler. Bazı Maine Coon dostları onları eğitilebilme yetenekleri nedeniyle köpeklere benzetirler. Dışarıda tasma ile yürüyebilirler hatta yakala-getir oyunlarını dışarda da oynayabilirler. Tuvalet eğitimine hızlıca adapte olurlar ancak büyük kediler için büyük kedi kumu kapları kullanmanız gerektiğini unutmayın. Erken sosyalleşme yine bir çok kedi ve köpek türünde olduğu gibi Maine Coon'lar için de önemlidir. Eğer yavru bir Maine Coon'u ailenize dahil ettiyseniz, ailenin tüm üyeleriyle onu tanıştırdığınızdan emin olun. Özellikle çocuklarınızın onları nazikçe kucaklarına alıp sevmelerini sağlayın. Evinizde farklı evcil hayvanlar var ise onlarla da kontrollü şekilde sosyalleştirin. Beraber oyun oynamalarını sağlayarak birbirlerine ısınmalarını sağlayabilirsiniz. Erken sosyalleşme kedinizin ileride utangaç ve çekingen olmasının önüne geçecektir.

Maine Coon kedisinin uzun tüylere sahip olması sebebiyle sağlıklı bir şekilde yaşamını uzun yıllar boyunca sürdürebilmesi için tüm bakımlarının düzenli olarak yapılması son derece önemlidir. Aşılarının, kan testlerinin yaptırılması ve hastalıkların önlenmesi gerekir. Ayrıca temizliği için çok sık olmasa da özellikle ılık bir suyun kullanılmasıyla, düşük basınçlı suda yıkanması, tüylerin daha sağlıklı ve bakımlı olmasına yardımcı olabilir. Ölü tüylerin deriden arındırılabilmesi için kedinize özel sık tarakla haftada en az bir kez taramalısınız. Ayrıca kedilerde tüy dökülmesi durumlarında bu süreyi daha da sıklaştırmalısınız. Kediniz kısa sürede kuru mamaya alışacaktır fakat ıslak mamaları da çok sevdiği için bazı günler ıslak mama tercih edebilirsiniz. Kedinizin ağzına zarar vermeyecek şekilde diş fırçalaması yaptığınızda mikropları da çok büyük oranda azaltmış olursunuz.

Maine Coon Beslenmesi

maine coon beslenmesi

Diğer kaslı yapılı cinslerde olduğu gibi Maine Coon kedilerinin de aşırı kilolu olmalarının önüne geçmek önemlidir. Bunu sağlamak için günlük iki öğün şeklinde yüksek kaliteli kuru kedi maması ve günlük kalori miktarının %10'unu aşmayacak şekilde ödül maması yeterli olacaktır. Yüksek kaliteli kedi mamalarını son kullanma tarihini görerek Mamacı Teyze üzerinden temin edebilirsiniz. Tüm kedilerde olduğu gibi zayıf ve fit olmak bu kediler için de önemlidir. Kalça displazisine yatkınlığı bulunan Maine Coon'larda fit kalmak, eklem sorunlarının önüne geçebilir. Günlük olarak vereceğiniz ölçüyü kesinlikle bir veteriner veya beslenme danışmanı ile kararlaştırmanız nazik devinizin sağlığı için önemlidir.

Maine Coon'larda Yaygın Sağlık Sorunları

maine coon'larda yaygın sağlık sorunları

Her kedi de olduğu gibi Maine Coon ırkının da yatkın olduğu bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar genetik veya kalıtsal olabilir. Bu kısımda önemli olan gerekli veteriner kontrollerini düzenli olarak sağlamaya dikkat etmektir. Hipertrofik kardiyomiyopati, kalça displazisi ve omurilik kas atrofisi bu kedi türünde en yaygın görülen hastalıklardır. Omurilik kast atrofisi için bir genetik test bulunur. Bu şekilde yatkınlık özel olarak tespit edilebilir. Kalça displazisi ise genetiğin yanında aşırı beslenmeden dolayı ortaya çıkabilir.

Maine Coon Kedisi Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

maine coon çocuklarla nasıldır

Maine Coon kedileri yorgun ve uykulu olmadığı her anda oyun oynayabilecek, kapıların arkasından bir anda önünüze zıplayarak eğlenmek isteyebilecek muazzam yapıda oyuncu kedilerdir. Çocuklarla ilk temasta özellikle ani korku yaşayabileceği için saldırgan bir tavır yerine bir süreliğine kaçmayı tercih edecektir. Daha sonra çocuğunuzu incelemeye başlayarak, kendisine zarar vermeyeceğini anladığında onunla da iyi bir ilişki kuracaktır.

Maine Coon Kedisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

maine coon kedisi hakkında sıkça sorulan sorular

Maine Coon çok tüy döker mi?

Evet, Maine Coon diğer kedilere göre daha fazla tüy döker. Uzun ve yoğun tüyleri nedeniyle haftada en az bir kez taranması gerekir. Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökme daha da fazla olabilir. Düzenli tarama tüy dökülmesini kontrol etmeye yardımcı olur.

Maine Coon hangi ülkenin?

Maine Coon cinsi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Maine eyaletinde ortaya çıkmıştır.

Dünyanın en büyük evcil kedisi nedir?

Dünyanın en büyük evcil kedisi türü Maine Coon'dur. Yetişkin bir Maine Coon 1 metreyi bile aşabilir ve 10 kiloya kadar çıkabilir. Yukarıda bahsettiğimiz Stewie isimli Maine Coon, 123 cm uzunluğu ile kayıtlardaki en büyük evcil kedidir.

Maine Coon suyu sever mi?

Evet, Maine Coon'lar sudan hoşlanırlar ve bazıları suda oyun oynamayı bile severler. Bu nedenle onları yıkamak diğer kedilere göre daha kolaydır.

En uysal kedi cinsi hangisidir?

Uysallık her kedide bireysel bir özellik olsa da, Maine Coon'lar genel olarak sakin, nazik ve uysal bir mizaca sahip olarak bilinirler. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşabilirler.

Maine Coon uysal mı?

Yukarıda da bahsedildiği gibi, Maine Coon'lar genel olarak uysal ve sakin bir mizaca sahiptirler. Yavruluk döneminden itibaren doğru şekilde eğitildikleri takdirde komutları kolayca anlayabilirler.

4 büyük kedi türü nedir?

Dört büyük kedi türü; Maine Coon, Ragdoll, Norveç Orman Kedisi ve Sibirya Orman Kedisi'dir.

Maine Coon diğer kedilerle anlaşır mı?

Evet, Maine Coon'lar diğer kedilerle ve evcil hayvanlarla da iyi anlaşabilirler. Erken yaşta sosyalleştirilirlerse, utangaçlık veya saldırganlık gibi davranış problemleri yaşama olasılıkları daha düşüktür.

Maine Coon kucak sever mi?

Maine Coon'lar kucaklanmaktan ve kucakta oturmaktan hoşlanmazlar. Genellikle sahiplerinin yanında vakit geçirmekten hoşlanırlar ve ilgi görmek isterler.

Maine Coon çiğ et yer mi?

Maine Coon'lar çiğ et de yiyebilirler. Ancak çiğ etin bakteri ve parazitler içerebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle kedinize çiğ et vermeden önce veterinerinize danışmanız önemlidir.

Maine Coon en fazla ne kadar büyür?

Maine Coon'lar 4 ila 8 yaşına kadar büyürler ve 48 ila 76 cm uzunluğa ulaşabilirler. Bazı nadir durumlarda 1 metreyi bile aşabilirler.

Safkan Maine Coon nasıl anlaşılır?

Safkan Maine Coon'ların kendine özgü bazı fiziksel özellikleri vardır. Örneğin; uzun ve yoğun tüyleri, iri ve kaslı yapıları, uzun kuyrukları ve porsuk kulakları bulunur. Ayrıca safkan Maine Coon'lar genellikle Pedigree belgesine sahiptir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.